Hírek

Energetikai támogatás

2014. október 14., 15:56

Háztartási nagygépek cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és külső nyílászárók cseréjére kérhető támogatás. Magyarország az előírtnál többet takarított meg a széndioxid kvótából. A felesleget eladta, és az ebből befolyt összegből lakossági energetikai pályázatokat írt ki. A háromféle csomag összértéke 2,7 milliárd forint.

Energetikai támogatás

Régi hűtőszekrény, elavult gázkazán, szigetelés nélküli nyílászárók – ezek miatt pazaroljuk el a legtöbb energiát a lakásban. Ma már számos korszerű háztartási gép és hővédelmet javító megoldás létezik, amelyekkel csökkenthető az energiaveszteség és a széndioxid-kibocsátás. Ezek megvásárlása és beszereltetése azonban nem olcsó, sok család nem engedheti meg magának. A kormány ebben segít a lakosságnak szóló energetikai pályázati csomaggal. Lehetőség van a régi típusú, gazdaságtalan háztartási gépek, például hűtő- és fagyasztószekrények cseréjére, új, kondenzációs gázkazánok beszerzésére, illetve nyílászárók cseréjére. Utóbbi azért is nagyon fontos, mert napjainkban a hűtéssel több energiát használunk el, mint a fűtéssel – hangzott el a Szombathelyi Televízió közéleti műsorában.

Bozzay Balázs, ügyvezető igazgató, BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.
„Nagyon fontos, hogy a fűtött tereknek a fűtetlen terekkel határolt nyílászárók. Nem a belső ablakok, ajtók, hanem a külső ajtók és ablakok cseréje, illetve a támogatott ingatlanokon az árnyékolás megoldása, hiszen tudni kell, hogy ma már nyáron az energiafogyasztásunk magasabb, mint télen”

A háztartási gépek cseréjére csak a nyugdíjasok és a nagycsaládosok pályázhatnak, ők 35 ezer forint támogatáshoz juthatnak. Fűtéskorszerűsítésre és nyílászáró cserére a családi és a négylakásos társasházban élők pályázhatnak. Az előbbi esetben legfeljebb 650 ezer, utóbbinál 500 ezer forintot lehet nyerni. A pályázat beadása előtt tanácsos kikérni energetikai szakember véleményét.

Bozzay Balázs,ügyvezető igazgató, BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.
„Egyrészt az auditor adatait is rögzíteni kell, másrészt ők tudják kiszámolni, hogy mennyi az a széndioxid kibocsátás, amelyet a fejlesztéssel elérünk. Nagyon fontos- mondtam az elején is- hogy a lehető legköltséghatékonyabb és a legnagyobb környezeti hatást eredményező fejlesztést kell megvalósítani”

Fűtéskorszerűsítésre október 22-től, a háztartási nagygépek cseréjére október 25-től, nyílászárócserére pedig október 29-től lehet online pályázni. Részletek a www.magyarorszag.hu, vagy a www.emi.hu oldalakon.