Hírek

Emléktáblát avattak a szombathelyi származású Földes Éva tiszteletére

2015. március 02., 18:47

1948-ban Londonban ő szerezte meg Magyarország első szellemi olimpiai érmét, és egész életében fontosnak tartotta a nők egyenjogúságának elismerését a sport területén is.

Emléktáblát avattak a szombathelyi származású Földes Éva tiszteletére

Földes Éva születésének tavaly volt a 100. évfordulója. Ekkor jelent meg az Arcképcsarnok – Híres szombathelyi nők című könyvsorozat új kötete, amely az ő életútját tárja az olvasóközönség elé.

Horváth Vilmos – elnök, Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület
„Egy neveléstörténész, politikatörténész, olimpiatörténész volt, s azzal írta be magát a magyar sporttörténetbe, hogy az 1948. évi londoni nyári olimpiai játékokon, az akkor még létező művészeti versenyen epika műfajában olimpiai bronzérmes lett. Ő egy szombathelyi zsidó származású hölgy volt, aki tizenéves korában felkerült Budapestre, újságíró lett.”

Munkássága előtt tisztelegve pénteken a szombathelyi önkormányzat, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, valamint a Szombathelyi Zsidó Hitközség emléktáblát avatott Földes Éva szülőházánál, a Kisfaludy Sándor utcában. A polgármester avató beszédében kiemelte, hogy minden közösségnek emlékeznie kell azokra, akik életükkel példát mutattak.

Puskás Tivadar – polgármester
„A sportolók mindig olyanok, akikre felnézünk, akik a példaképeink. Szombathelynek nagyon sok híres sportolója volt. Biztos már az ókorban is így volt, de az újkori olimpiák versenyzői között számos szombathelyi illetőségű volt. Nekik próbálunk emléket állítani.”

Az eseményen elhangzott, hogy Földes Éva három koncentrációs tábort élt túl. Később sokat tett a sporttörténet mind szélesebb körű megismertetéséért.