Hírek

Első alkalommal telepítettek pontyokat a lukácsházi Abért II. tóba

2012. május 22., 22:00

30 mázsa fogható méretű hal került a vízbe ma délután. Június elsejétől már lehet itt horgászni, a halat azonban egyelőre tilos hazavinni. A halaknak jó helyük lesz, a víz minősége jó, és a betelepített állományon kívül már más fajok is megjelentek a tavakban. A kisebb Abért I. tó idén még nem horgászható.

Első alkalommal telepítettek pontyokat a lukácsházi Abért II. tóba
Kora délután érkezett meg a tartálykocsi a nagyobbik, Abért II. tóhoz. A nagyberki halneveldéből hozott 30 mázsa tükör- és tőpontyot. Ezek lesznek az első, fogható méretű lakói a víznek, súlyuk másfél és 4 kilogramm között mozog.

"Reméljük, hogy ezek jövőre le is fognak ívni, csodálatosak, egészségesek, az idén már egyszer leívtak."
 
Itt június elsejétől lehet horgászni. Kifogása után azonban a halat egyelőre nem szabad hazavinni, hanem kíméletesen vissza kell engedni. A tilalom célja, hogy az állomány megerősödjön és nyugodtan szaporodjon. A víz átlagmélysége 1,5 méter, minősége kiváló.
 
Puskás Norbert - elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 
"A halaknak jó körülményeik lesznek, ezt maguk a halak bizonyítják legjobban. A Gyöngyösből beengedett vízből már rengeteg halfaj található meg: a napokban felmértük, hogy a mi előnevelt halainkon kívül domolykó, fenékjáró küllő is, tehát többféle hal is már itt van azóta, úgyhogy az előnevelt halainknál is jó megmaradásra számíthatunk."
 
Nyáron további három alkalommal telepítenek pontyot, ősszel pedig 600 kg dévérkeszeg is kerül a vízbe. A horgászrendet tábla jelzi majd: a tó főút felőli oldalán tilos lesz horgászni, és nem lehet pergető módszert alkalmazni. Az autót pedig a parkolóban kell hagyni, mert a töltésre csak engedéllyel szabad ráhajtani. Június 2-án barátságos horgászversenyt szerveznek, hogy a pecások megismerjék az új tavat, nevezési díj nincs. A szövetség egyéb vizein, így például a Csónakázótavon május 29-én lesz pontytelepítés.