Hírek

Első alkalommal szerveztek Söptén Septimius Severus napot

2011. augusztus 22., 13:59

A hagyományok szerint a Söpte területén talált három római villa közül az egyik Septimius Severus tulajdona volt. Egyes tudományos munkák szerint innen ered a falu elnevezése is, ezért a község önkormányzata idén döntött arról, hogy megemlékezést tart a császár halálának 1800. évfordulója alkalmából.

Első alkalommal szerveztek Söptén Septimius Severus napot

A környező települések hagyományőrző egyesületeinek műsora színesítette az első Septimius Severus napot Söptén. A római császár 211. február 4-én a birodalom határainak védelme közben halt meg Eburacumban. Megválasztásakor Felső-Pannónia helytartója volt, Savariában az akkori császárkultusz központjában emelték császárrá. Az önkormányzat célja a rendezvénnyel az volt, hogy a lakosság megismerje és őrizze a római császár emlékét.

Danka Lajos polgármester, Söpte
"Azt szeretnénk, hogy ezt az emberek tudatosan őrizzék ezt a hagyományt, és tudomásul vegyék, hogy van egy olyan múltja ennek a településnek, amire büszkék lehetünk."

A római kor szellemiségét a Savaria Legio képviselte a rendezvényen, valamint római kori ruhaversenyt is hirdettek. A jó hangulat mellől nem hiányozhattak a jó italok és finom falatok sem. Babgulyással és pörkölttel lakhatott jól a falu népe. Nemcsak a felnőttek érezhették jól magukat, a gyerekekre is gondoltak a szervezők.

Nagy Zétény
"Csúszdáztam a nagy csúszdán, meg ugráltam."

Nagy Levente
"Nekem tetszett a csúszdázás, meg a repülő ledobta a cukrokat és sokat kerestünk cukrokat, az ugráló is tetszett."

Varga Ramóna Vivien
"-Nekem nagyon jó volt. - Mi volt nagyon jó? - Az ugrálás."

Vincze Zoltán
"A gyerekek jól érzik magukat, a kislányomnak nagyon tetszik az ugrálóvár, meg a programok is, úgyhogy jól érezzük magunkat."

Délután fellépett a szentpéterfai tamburazenekar is. Az első Septimius Severus napot utcabállal zárták.