Hírek

Elkezdődtek a megemlékezések az 1848-as forradalom 176. évfordulója alkalmából

2024. március 14., 11:32

Már ma elkezdődtek a megemlékezések az 1848-as forradalom 176. évfordulója alkalmából. Ünnepeltek a Batthyány-szobornál és a Szent Márton-temetőben álló Hübner-kriptánál is.

Elkezdődtek a megemlékezések az 1848-as forradalom 176. évfordulója alkalmából

Megemlékezést tartottak ma délelőtt az 1848. március 15-i forradalom 176. évfordulója alkalmából a 48-asok terén.

A Szökős Néptáncegyüttes tagjai dél-alföldi táncokat mutattak be, majd Makrai Csaba, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Hallgatói Önkormányzatának szombathelyi koordinátora mondott ünnepi beszédet. Felelevenítette a Horváth Boldizsár által szerkesztett szombathelyi 16 pontot, amely a pesti 12 pontnál radikálisabban rögzítette a polgári átalakulás alapkövetelményeit. Az egyetem, a kormányhivatal, a szombathelyi és a vármegyei önkormányzat vezetői koszorút helyeztek el gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének szobránál.

Kossuth-nóta szólt szaxofonon a Szent Márton-temetőben. A Művészeti Szakgimnázium tanárai, diákjai közel 25 éve minden márciusban összegyűlnek a Hüber család mauzóleumánál, hogy Hübner János ‘48-as nemzetőr előtt tisztelegjenek. A bensőséges ünnepségen a jeltelen sírban nyugvó, ismeretlen hősökről is megemlékeznek.

Torjay Valter - művészettörténész

"Ez a megemlékezés azoknak is szól, akikről már semmiféle nyom nem maradt. Éppen ezért, ha nem is tudományos megközelítésű, hanem érzelmi megközelítésű, ebből a szempontból ez még sokkal fontosabb."

Koszorút helyeztek a nyughelynél az iskola diákjai, tanárai, a szombathelyi és a vármegyei önkormányzat, valamint a Recski Szövetség képviselői.

Március 15-én fél 10-kor a Petőfi-szobornál koszorúzással veszi kezdetét a városi ünnepségsorozat, majd az emlékezők átvonulnak a Március 15. térre, ahol felvonják az országzászlót. Fél 11-től a Savaria Múzeum parkjában beszédet mond Nemény András polgármester, az ünnepi műsorban közreműködnek mások mellett a Bolyai-iskola diákjai, majd koszorút helyeznek el Horváth Boldizsár szobránál. A megemlékezések helyszínei körül forgalomkorlátozásra kell számítani, a buszok is terelt útvonalon közlekednek. Az ünnepségsorozat a szabad sajtó napja alkalmából délután 3 órakor nyíló sajtófotó kiállítással és díjátadóval ér véget a Szombathelyi Képtárban.