Hírek

Elkezdődött a lomtalanítási akció

2024. március 20., 19:50

Elkezdődött a lomtalanítási akció. A korábbi évekhez hasonlóan a SZOVA idén is bejelentéses és házhoz menő rendszerben is szállítja a hulladékot a tavaszi időszakban a keleti városrészen, ősszel pedig a társasházas övezetekben.

Elkezdődött a lomtalanítási akció

A tavaszi nagytakarítás részeként évről évre megszervezi a SZOVA a városi lomtalanítást. Ilyenkor lehet megszabadulni a nagyobb méretű lomoktól, amelyek a hulladékgyűjtő edényben nem férnek el. Március közepén a Szent Flórián körúttal kezdődött a lim-lomok szervezett elszállítása. Az akció a korábbi évekhez hasonlóan idén is kétféleképpen zajlik - tavasszal és ősszel.

Horváth Richárd - hulladékgazdálkodási igazgató, SZOVA NZrt.

Kétféle rendszerben megy idén is a lomtalanítás - mint már tavaly és tavalyelőtt is - most az év első felében a bejelentéses rendszerű lomtalanítás megy. Ez ugye regisztrációhoz kötött, ilyenkor maga a lomtalanítás előtt két-három héttel már nyílik egy felület online, ahol regisztrálni lehet illetve telefonon és személyesen is fogadjuk a regisztrációkat. Ezek után lezárásra kerül ugye maga a regisztrációs rendszer. A kollégák összerakják a járatterveket, maga a lomtalanítás előtti héten kiértesítik a lakókat, hogy pontosan melyik nap megyünk a lomokért.

A bejelentéses rendszerű lomtalanításnál tilos közterületre pakolni a hulladékot, azt saját telken, kerítésen belül kell tárolni, amíg a SZOVA munkatársai megérkeznek. A lim-lomot a tulajdonos felügyelete mellett hordják ki és pakolják az autóra. Bizonyos hulladéktípusokat nem szállítanak el.

Horváth Richárd - hulladékgazdálkodási igazgató, SZOVA NZrt.

Tudni kell, hogy ami amikor kirakásra kerül az a hulladéklerakón végzi, ezért mi nem javasoljuk azt, hogy fémtartalmú, fatartalmú illetve egyéb olyan hulladékok kikerüljenek, amik újrahasznosíthatók és a hulladékudvaron díjmentesen leadhatók. Ezen kívül ugye az elektronikai hulladékok szintén nem tartoznak a lomtalanítás keretébe, ugyanúgy nem tartozik a gumi, a veszélyes hulladék, építési törmelék illetve még tudnám sorolni sok mindent. Maga a lomtalanítás azok a berendezési tárgyak, ami a méretüknél fogva nem férnek bele a gyűjtőedényekbe - főleg nagyobb bútorok, matracok, szőnyegek, műanyag játékok, sporteszközök.

A következő napokban a Szent Gellért utca környékén, majd pedig Gyöngyöshermán-Szentkirályon szerveznek hagyományos és bejelentéses lomtalanítást. Az ütemtervet érdemes követni a SZOVA honlapján és Facebook-oldalán, hogy senki ne maradjon le a lomtalanítási akcióról.