Hírek

Elkezdődött a 35. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

2019. július 15., 18:28

A komolyzene iránt érdeklődők a Nemzeti Filharmonikusok kamaraegyüttesét hallhatták a nyitókoncerten. A következő napokban intenzív karmesterkurzus zajlik, és csaknem minden napra jut egy-egy klasszikus-, jazz- vagy népzenei koncert, Bartókról pedig filmet vetítenek és beszélgetést rendeznek.

Elkezdődött a 35. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Egy koncert - két zenei géniusz. Bartók művei mellett Bach-muzsikát is hallhatott a közönség a Bartók Fesztivál nyitókoncertjén. A Grazioso Kamarazenekart Hamar Zsolt vezényelte, a szólista Kovács Gergely zongoraművész volt.

Kovács Gergely zongoraművész
Mind a kettő a korának, és nem csak a korának egy nagyon kiemelkedő, tulajdonképpen újítója volt, és két ilyen nagyszerű legendát bármikor össze lehet kapcsolni, mert mindig vannak olyan pontok a zenéjükben, amiben lehet kapcsolatot találni.

A fesztivál további programjaiban a Bartók számára is forrást jelentő népdalok is szerepet kapnak.

Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató, Filharmónia Magyarország Kft.
Az idei évben különös hangsúlyt helyeztünk a népzenére, amely, azt gondolom, Bartók munkásságának is egy nagyon fontos szelete, és itt lesz egy este Sebestyén Márta a Szent Efrém férfikarral, akik Bartók-férfikarokat énekelnek, és ezt illusztrálja majd Sebestyén Márta.

Elkezdődtek a szemináriumi órák is: a világ minden tájáról érkezett gyakorló karmesterek kurzusát a Liszt-díjas művész vezeti.

Hamar Zsolt - kurzusvezető karmester
Ők nem a semmiből kezdik ezt az egy hetet, hanem igenis rendkívül komoly előképzettségük van, és ez tulajdonképpen inkább egyfajta közös gondolkodás, és egyfajta egymásnak iheletet adás, amiből aztán ők újabb és újabb energiákat tudnak meríteni.

Többen érkeztek Japánból, köztük ez a hegedűművész is, akinek régi vágya volt karmesterré válni. Csak nemrég kezdett el vezényelni.

Junichiro Watahiki
Számomra Hamar Zsolt a legjobb mester. Úgy érzem, hogy sokat tudok tőle tanulni zeneileg és pálcatechnikában egyaránt. Nagyon boldog vagyok, hogy ezen a héten itt tanulhatok.”

A fesztivált idén énektanároknak szervezett 3 napos továbbképzés egészíti ki, a zenei programokat egy hét múlva nagyszabású orgonakoncert zárja a Székesegyházban.