Hírek

Elkészült a Vasi Falvak Kincsestára

2010. október 28., 13:12
Elkészült a Vasi Falvak Kincsestára. Szakemberek, civil szervezetek, magánemberek a megye 30 településén gyűjtötték egy csokorba a helyi értékeket. Olyan kincseket, amiket érdemesnek tartanak a megőrzésre, s amik az ide érkezők érdeklődését is felkelthetik. A programot a Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége fogta össze. Megvalósítására 25 millió forint támogatást nyertek a Norvég Alapból.
Elkészült a Vasi Falvak Kincsestára

A települések természeti, építészeti és szellemi örökségei, hagyományai kerültek a Vasi Falvak Kincsestárába. Az értékleltárról kiadvány készül, és a településeken gazdapultokban mutatják majd meg a helyi termékeket az oda látogatóknak. Szakemberek abban bíznak, ez élénkítheti a turizmust is.

Babos Csaba - elnök, Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége
"Fontosabb szerepet kapnak azok a helyi temékek, helyi produktumok, amiknek az elkészítéséből, az eladásából helyben esetleg hasznot termelhetnek."

A 2007-13-as időszakban rendelkezésre álló uniós forrásokból még 200 milliárd forintot fordíthat a kormány a vidék megmaradását segítő beruházásokra.

V. Németh Zsolt - államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium
"A vidékfejlesztés új alapjainak irányát kell hogy képezze, hogy feltárjuk a helyi erőforrásokat, legyen ez az alternatív energia vagy a helyi élelmiszertermelés."

Ősszel az országgyűlés elé kerülhet a hungarikumtörvény, ami számba veszi a nemzeti értékeket és pénzzel is támogatja megőrzésüket. Folyamatosan bővül a szellemi világörökséget gazdagító magyar értékek listája is.

Mók Ildikó - főosztályvezető, Magyar Művelődési Intézet
"Éppen azért nagyon jó, hogy itt a helyi feltérképezés már elkészült, mert gyakorlatilag erre a hazai listára is csak úgy lehet felkerülni, ha az adott éltető közösség is úgy érzi, hogy annak ott van a helye, és javasolja annak a felvételét"

A most záruló Vasi Falvak Kincsestára program sikerére alapozva az együttműködés folytatását, a kutatás kiszélesítését ígérik a szervezők.