Hírek

Együttműködés jött létre a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és a Mesebolt Bábszínház között

2024. március 19., 19:34

Együttműködés jött létre a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és a Mesebolt Bábszínház között, amelynek első állomásaként egy plakátkiállítás nyílt az iskola társalgó galériájában, majd pedig Trifusz Péter grafikus vezetett szakmai beszélgetést a kiállított művekről.

Együttműködés jött létre a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és a Mesebolt Bábszínház között

A Mesebolt Bábszínház előadásainak plakátjaiból válogattak a Művészeti Szakgimnázium galériájában berendezett kiállításra. 17 bemutatott alkotásból 15-öt Trifusz Péter grafikus készített.

Trifusz Péter - grafikus

“Mindegyik egy külön darabhoz készült, és minden darabnak van egy sajátos világa, ami függ nyilván a témaválasztástól, a darabváltozástól, függ a rendező elképzelésétől, de nagyon sokban függ a látványtervező, illetve a díszletjelmeztervezőnek a vizuális elképzelésétől, és akkor a plakátoknak valahogy ehhez kell igazodnia. Ezt átbeszéljük mielőtt elkészül egy plakát, és akkor a végén jövök én, aki kivitelezem a plakátot.”

A tárlat megnyitóján Rápli Róbert, a gimnázium igazgatója köszöntötte a diákokat, aki elmondta, az iskola és a bábszínház között hosszútávú együttműködés kezdődött. Kovács Géza bábszínházigazgató pedig arról beszélt: közös pont a zenei-képzőművészeti látásmód, ezt alkalmazzák a bábszínházban, és ezt tanulják a diákok az iskolában.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház

“A bábszínház olyan komplexitással van jelent a magyar művészeti életben, amelyik pont lefedi azt, amivel önök is foglalkoznak, hiszen jelentős mennyiségben zenével dolgozunk, a képzőművészet nagyon nagy százalékban meghatározza a mi művészeti águnkat.“

Az együttműködés keretében a diákok tanulhatnak a bábtechnikákról, maguk is készíthetnek bábfigurákat, és megnézhetik a darabok főpróbáit.

Peszleg Viola

“Szerintem nagyon érdekes, ahogy a két intézmény egymással tud kommunikálni, és hát a plakátok az elég rendesen része a képzőművészetnek, szóval szerintem nagyon izgalmas, hogy meg tudjuk nézni, hogy mit alkot a való világban ez a műfaj.”

Az együttműködés keretében a tanulók plakátötleteket is beküldhetnek majd az új bábszínházi bemutatókhoz.