Hírek

Egyre fontosabb a múzeumok szerepe

2011. február 23., 16:00

Az elszigetelődés helyett a nyitás lehet a jövő a múzeumok számára - a hazai intézmények célja, hogy technikai fejlesztések és pedagógiai programok révén minél szélesebb körből vonzzák be a látogatókat.

Egyre fontosabb a múzeumok szerepe

Az intézmények szorosabb együttműködést terveznek az iskolákkal, óvodákkal, és erősítenék társadalmi szerepüket is.

Rendhagyó tanóra a Savaria Múzeumban. A Zrínyi iskola elsősei még októberben járták be a ragadozókat bemutató vándorkiállítást, és játékos foglalkozás keretében tanultak a nagymacskákról. A múzeum rendszeresen szervez ismeretterjesztő programokat óvodás, iskolás csoportok és családok számára. Kitárták a kapukat: már nemcsak a kutató- és szakmai munka fontos, hanem igyekeznek minél szélesebb látogatói kört elérni, köztük is a fiatalokat megnyerni. Ehhez változatos pedagógiai programok és modern technikai eszközök szükségesek.

Gyenizse Anikó - koordinátori referens, Múzeumi Képzési Központ, Szentendre
"Ahogy változnak a mindennapjaik, otthon is sokféle technikai eszközöket használnak, unalmas, statikus dolgokkal nem lehet őket bevonzani."


A hazai múzeumok jó úton járnak - hangzott el a találkozón, amelyen szombathelyi, budapesti és osztrák szakemberek vettek részt. Követendő példa lehet, hogy Burgenlandban már hosszú évek óta tudatosan építik a múzeumok és az iskolák kapcsolatát.

Gert Tschögl - történész, Eisenstadt
"Ausztriában 10 éve konkrét programokra hívják az iskolákat, különböző eseményekhez kapcsolódóan. Változatos múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínálnak. Úgy vélem, nemcsak az iskolai csoportok felé kell nyitni, hanem például a nyugdíjasok felé is. A múzeumok szerepe megváltozott, és ez jelenti számukra a jövőt."


Erősíteni kell a múzeumok társadalmi szerepvállalását is.

Tóth Kálmán - múzeumpedagógus, Savaria Múzeum
"Sérült emberek foglalkoztatása például. Itt a múzeumban jelenleg 13-an vannak megváltozott munkaképességűek, vannak köztük látás- és mozgássérültek."

A találkozó résztvevői az előadások szünetében kipróbálhatták a pénzverést, végigjárták a múzeum állandó kiállítását, és jellegzetes vasi népművészeti tárgyakkal is megismerkedhettek.