Hírek

Don Bosco gyermekközpontú pedagógiai módszerei a szalézi templom új falfestményén

2012. július 18., 17:43

A plébánia pályázatán megosztott első helyezést elért festő már dolgozik a művön. A kép várhatóan augusztusra készül el. A másik nyertes egy keretes festményt alkot a Jézus Szíve oltár fölé, ez jövő márciusban kerülhet a helyére.

Don Bosco gyermekközpontú pedagógiai módszerei a szalézi templom új falfestményén

A szaléziak szombathelyi temploma 1938-ban készült el. Belső tere egyszerű, alig díszített, csupán az oltár fölött helyeztek el nagyméretű festményeket. Tavaly egy adományozó jóvoltából pályázatot írtak ki a két mellékoltár falfelületének díszítésére. Mészáros György lett az egyik nyertes, aki már javában dolgozik a több jelenetből álló szekkón.

"Jobbra fölötte egy angyal jön könyvvel. Köztudott, hogy Don Bosco könyvkiadással, könyvek szeretetével, ajánlásával foglalkozott."

A művész Kőszegen él, tíz éve már volt hasonló megbízása egy olaszországi templomban. Azt mondja, sokat olvasott Don Boscóról, mielőtt elkészítette volna a 40 m2-es kép terveit. Hosszú előkészületek után három napja látott munkához.

Mészáros György - festőművész
"Don Boscóról szól, Don Bosco kapcsolata Szűz Máriával, és mint egy nagy teoretikus a nevelési programját igyekeztem megjeleníteni, ahol a hit, a munka, a játék, a tanulás alapvető nevelési szempontjai voltak."

A másik mellékoltár fölé Hegedűs Anett készít egy keretes festményt. Ez Don Boscót ábrázolja majd, amint kenyeret oszt a szegényeknek. Várhatóan márciusban kerül a helyére.

P. Csány Péter - plébános
"Érdekes kiegészítés a szekkó-technika és a keretes festmény olvasatában, hogy a hívek ráláthatnak egy készülő alkotásra, lépésről lépésre, szinte együtt élnek vele, vagy lehull a függöny, és meglátnak egy képet, ez kire hogy fog hatni."

A feldíszített templombelső avatásának időpontja még nem dőlt el. Jövőre lesz a szaléziak Magyarországra jövetelének 100. évfordulója, január 31-én pedig Don Bosco égi születésnapját ünnepli a rend.