Hírek

Döbrentey Gábor kiállítása

2011. szeptember 28., 19:49

Vajon hányan kapják fel a fejüket manapság Szombathelyen, ha meghallják Döbrentey Gábor nevét? Tudják-e róla, hogy a város szülötte híres festő és elismert restaurátor volt az 1930-as évektől kezdve. Hogy hosszú élete során milyen gazdag témavilágot vetett vászonra? Aligha. A Képtár hiánypótló kiállítása segít megismerni őt és művészetét.

Döbrentey Gábor kiállítása

Az elfeledett festő, Döbrentey Gábor ezer szállal kötődik a városhoz. Itt bontakozott ki a tehetsége, innen indult alkotói pályája.

Gálig Zoltán - igazgató, Szombathelyi Képtár
"Itt találkozott Glatz Osztkár festőművésszel, aki nyári művésztelepet vezetett, és ő tanácsolta neki, hogy tanuljon festészetet. Jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára és tehetsége révén odáig jutott, hogy Glatz Oszkár tanársegédjévé fogadta, és mellette dolgozott."

A főiskolán monumentális festészetet, freskókészítést tanult, több dunántúli templomban is készített faliképeket. Vonzódott a nagy, figurális kompozíciókhoz, az embert és a tájat egyaránt szerette ábrázolni, de leginkább a magyar történelem jelentős pillanatainak megörökítése érdekelte. A siker nem sokáig váratott magára. Gyula Vitéz elfogatása című képével 1938-ban megnyerte a püspöki kar elsődíját a Szent István-pályázaton. Olyan alkotókat utasított maga mögé, mint Bernáth Aurél, Fényes Adolf vagy Kontuly Béla.

Gálig Zoltán - igazgató, Szombathelyi Képtár
"Ennek a díjnak köszönhetően özönlöttek a megbízások. A szombathelyi Városháza is megrendelt egy nagy, Szent Istvánt ábrázoló alkotást. Ezt sajnos lebombázták, csak felvételek maradtak róla."
...
"Nevéhez fűződik az Országház freskóinak restaurálása. És amikor az 50-es évektől kevesebb egyházi megrendelés érkezett, Szombathelyre jött, dolgozott például az Eölbey-házban. 1984-ben kiállítása nyílt a Derkovits-teremben, és azóta nem volt itt Szombathelyen önálló kiállítása."

Egy baranyai művésztelepen ismerkedett meg a sokácok mindennapjaival, népviseletével. Kedvenc témájává vált a természetben dolgozó ember, lelkesedett ezért a színekben gazdag, életteli világért. Gyakran festette meg családtagjait is.

Gálig Zoltán - igazgató, Szombathelyi Képtár
"Nagyon sok alkotás látható a Balaton környékéről, a víz és az ottani élet foglalkoztatta őt. Azt az időszakát ábrázolja a Balatonnak, amikor még nem volt olyan mértékig beépítve, mint most. Ő is észrevette, hogy a Balaton természetes partvidéke már hiányzik."

Döbrentey Gábor képeit utoljára 1996-ban Debrecenben láthatta a közönség. Most lánya, unokái és barátai jóvoltából ismét a szülővárosában mutathatják be az életművét. Ez a család ajándéka a szombathelyieknek, fogadjuk hát szeretettel! A kiállítás október 22-ig látogatható a Képtárban.