Hírek

Disznóvágás a Brenner-iskolában

2017. február 21., 15:45

Harmadik alkalommal szervezett hagyományos disznóvágást a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium szülői munkaközössége. Töpörtyűt és húst sütöttek, kolbászt töltöttek, sonkát formáztak a gyerekekkel együtt, akik így megtudhatták, miből is készül a vasárnapi rántott hús.

Disznóvágás a Brenner-iskolában

"Egy igazi parasztsonka!"

Formálódik a sonka, darabolják a bőrkét, sütésre vár a zsírszalonna - dolgos kezek hamar részekre szedték azt a csaknem két mázsás disznót, amit az egyik szülő ajánlott fel a szombat délelőtti összejövetelre. A már hagyományosnak mondható iskolai disznóvágás a szülői munkaközösség tagjainak ötlete volt. Egy közösségformáló, jó hangulatú télbúcsúztató programot szerettek volna létrehozni, és ez láthatóan sikerült is.

Ádám Dénes - a Szülői Munkaközösség vezetője, Brenner-iskola
"Mindenki megtalálja a feladatát benne, ki az aki bontja, ki az, aki ezt csinálja. Mindenkinek van gyerekkori élménye, amit akkor megkérték, hogy csináljon, szeretett csinálni, csinálja. Mindenki talál magának feladatot, ez a jó benne."

"Na, mehetsz. De nem arra tekered, édes!"

A kolbászhús darálása csak első látásra tűnt könnyűnek, a gyerekek mégis lelkesen vállalták a feladatot. Sokan közülük már jártak disznóvágáson, de a rendezvény egyik célja éppen az, hogy aki nem látott még ilyet, annak is módja legyen részt venni benne.

Englert Zsolt - igazgató, Brenner-iskola
"Nem csak az volt a cél ezzel a disznóvágással, hogy a hús feldogozása, hanem a gyerekek találkozzanak azzal, hogy néz ki egy ilyen folyamat, miből lesz a hús, a rántott hús otthon. Természetesen nem kötelező, azokat a szülőket, gyerekeket vártuk, akik szívesen részt vesznek."

Akár a hagyományos falusi disznóvágáson, itt is a májat lehetett először megkóstolni. Később sült hús, töpörtyű és kolbász is készült. A szétdarabolt húsokat rászoruló családoknak juttatta el az iskola.