Hírek

Díjat nyert az oladi iskola Színházodúja

2017. január 24., 15:43

Rangos elismerést kapott a szombathelyi oladi iskola színjátszó szakköre a magyar kultúra napja alkalmából. A vidéki egyesületeket szemléző gálán a nemrég bemutatott, Szent Márton életét bemutató darabjukért díjazták őket.

Díjat nyert az oladi iskola Színházodúja

“Az Örökség-serleg elismerést a magyar színházkultúra népszerűsítéséért adományozzuk…”

Így indokolták a rangos díj odaítélését vasárnap a budapesti Stefánia-palotában, ahol a magyar kultúra napja alkalmából vidéki civil szervezetek számára rendezett seregszemlét a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. A kiemelkedő munkát végző egyesületek között szerepelt az oladi iskola Színházodúja is, az eseményről kedden értesült a diákok közössége.

Takács Imréné - igazgató, Oladi Általános Iskola
“Általában minden évben 2-3 egyesületet jelölnek ki határon innen, határon túl közösségeket, akik esetében úgy érzik, hogy valamiféle kulturális örökséget, magyarságot, a nemzethez kapcsolódóan bizonyos örökséget ápolnak.”

Az országos figyelmet a tavaly színre vitt, Szent Márton életét bemutató darab előadásával vívta ki a Színházodú. A szakkör nyolc éve működik az iskolában, és egyetlen osztály farsangi produkciójával indult útjára. Később minden évfolyamból sikerült bevonni gyerekeket a munkába, és a társaság jelentős sikereket ért el az angol nyelvű drámafesztiválon, ahol három egymást követő évben is győztesek voltak.

“Na, milyen színeket látsz? Én látok világoslilát, rózsaszínt, citromsárgát. Jó.”

A foglalkozások már első osztályban elkezdődnek, és a tanórák keretei között is hangsúlyosan megjelennek.

Nemesné Pethő Anikó - vezető, színjátszó szakkör
“Én azt gondolom, hogy a tanulásban nagyon sokat segít nekik. Ők mivel még kicsik, olvasni, írni nem tudnak, a képzeletünkre hagyatkozunk. És innentől kezdte a kis képzeletvilágát hívjuk elő, és így tanuljuk meg a betűket, számokat, így tanulunk szabályokat.”

A Színházodú nemcsak iskolai, hanem városi és más eseményeken is rendszeresen szerepel.