Hírek

Csúszik az Iseum átadása

2010. június 18., 19:40
Eredetileg júniusra ígérte a kivitelező ZÁÉV, hogy elkészül a létesítmény, de nemrég kezdeményezték a szerződés módosítását. Azt, hogy pontosan mi az oka a késésnek, egyelőre nem tudni.
Csúszik az Iseum átadása

Jelenleg is gőzerővel folyik az Iseum építése. Már látható, szerkezetileg hogyan is fog kinézni az épület: a szentély és a leendő múzeumi kiállítóhelyek is tető alatt vannak. De még sok munka van hátra. Ezt tette szóvá a tegnapi közgyűlésen Molnár Miklós, amikor elmondta: információi szerint a kivitelező szerződésmódosítást kezdeményezett. Az eredetileg vállalt június 25-e helyett szeptember 30-ára változna az átadás időpontja.

"Ez több mint 100 napos csúszás. A napi kötbér 0.5%. Mit lehet tenni?"

Molnár Miklós elmondta azt is, hogy információi szerint a régészeti tevékenység miatt késik az átadás. Ipkovich György polgármester válaszában vizsgálatot ígért.

Dr. Ipkovich György, polgármester
"Jelenleg október 1-je körüli időig tervezünk. Én abban bízom, hogy az Iseum, a kubatúra el fog készülni a karneválra és egy nagyszerű háttere lesz az ott zajló eseményeknek. Az egy másik dolog, hogy a teljes műszaki készültség még nem lesz kész."

Ipkovich György azt is elmondta: az Iseum bemutatóhelyként január 1-jével kezdheti meg működését. Ehhez viszont szükség van az ásatások során elkőkerült tárgyak restaurálására, ami sok energiáját leköti a megyei múzeumnak - mondja Nagy Zoltán, igazgató. Több száz műtárgyról van ugyanis szó.

Dr. Nagy Zoltán, igazgató - Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"A várossal fogunk kötni egy szerződést. Ami az állandó kiállításra felmerült tárgyak listáján van, azt mi hiánytalanul, kölcsönszerződéssel a működtető rendelkezésére fogjuk bocsátani."

Nagy Zoltán elmondta azt is, hogy miután a római kori, vallási jellegű tárgyakat az Iseumban láthatjuk majd, a Savaria Múzeumban a kőtárat átalakítják, bővítik, és a temetkezési szokások bemutatására helyeznek nagyobb hangsúlyt. A múzeumkertben pedig a tervek szerint római kori leleteket állítanak majd ki.