MNB - 2
MNB

Hírek

Csinosítják az oladi kilátót

2015. május 05., 16:49

A Szombathelyi Szépítő Egyesület kezdeményezésére a Hefele Menyhért Szakképző Iskola oktatója és diákjai átfestik a torony alsó szintjét kívül-belül. Az idén 80 éves kilátóban nyáron kiállítás is nyílik majd.

Csinosítják az oladi kilátót

Az oladi kilátó hagyományosan május elsején nyitja meg kapuit. Természetszerető kirándulók keresik fel, hogy a magasból is vethessenek egy pillantást a városra. Sajnos nemcsak a túrázók, hanem a vandálok is rendszeres látogatók itt: a torony lábazatát időről időre graffitik csúfítják el. Most oktatójuk irányításával a Hefele-iskola diákjai fehérre mázolják az összefirkált falakat, és kijavítják a nagyobb repedéseket. Számukra hasznos, hogy nemcsak tanműhelyben, hanem külső helyszínen is gyakorolhatnak.

Sákovics Milán
A tanár úr mondta, hogy gyakorlaton ezt a kilátót fogjuk festeni, beleegyeztünk ebbe, és most festjük."

A kilátó 1935-ben épült a szépítő egyesület ötvenedik jubileumára, tehát idén ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Az évforduló alkalmából kicsinosítják, később pedig kiállítást rendeznek benne.

Bődi Lívia - vezetőségi tag, Szombathelyi Szépítő Egyesület
"Szeretnénk a belső részben is egy festést csináltatni, ahová egy kiállítást tervezünk a kilátó építésével kapcsolatos anyagból, amelyet az egyik ifjúsági tagozatosunk tavaly a Hungária Nostra szövetségének pályázatára adott be."  

A tárlat az idén június 22-én kezdődő szépítő tábor keretében nyílik meg. A hosszú távú tervek között szerepel a kilátó teljes felújítása, továbbá a szépítő egyesület az erdészettel is tárgyal a kilátást akadályozó fák visszametszése ügyében.