Hírek

Civil véradó napokat tartottak az elmúlt héten országszerte

2020. október 12., 17:19

Szombathelyen a területi vérellátóban fogadták a szervezetek, munkahelyi közösségek tagjait pénteken. 59-en nyújtották a karjukat. A vérellátó szolgálat ebben az időszakban nem csak véradókat hív, koronavírus-fertőzésből gyógyultak jelentkezését várják, a tőlük nyert vérplazmával ugyanis súlyos betegeket kezelnek.

 

Civil véradó napokat tartottak az elmúlt héten országszerte

Sorra érkeztek az önkéntes véradók az István Lajos körúti épületbe. A járványhelyzet miatt csak maszkban, testhőmérést követően léphettek be. Harmadik alkalommal szerveztek civil véradó napot, az egész országban várták a szervezetek tagjait, önkénteseit.

Meskó Krisztián - munkatárs, Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ
"33 főnél tartunk, hiszen áprilisban 51-en voltunk az egész napon, 17 óráig még lehet jönni, remélhetőleg ezt a számot elérjük. Ami külön öröm, hogy most tényleg civil közösségek, munkahelyi közösségek is jelentkeztek, tehát nem feltétlenül civil emberként jönnek, hanem egy közösség tagjaként."

Többen már rendszeres véradók, 13-an első alkalommal nyújtották a karjukat.

Gombos Kálmán - elnök, Vasi Vándorok Sportegyesület
"Azért jöttem, mert sok éven keresztül Lyme-kór miatt nem adhattam vért, és nekem ez volt most az első alkalom, és nagyon klassz volt együtt jönni az egyesületi tagokkal, akikkel együtt a túrákat szervezzük, legalább itt is együtt lehettünk."

Az ehhez hasonló akciók hozzájárulnak a biztonságos vérellátáshoz. Jelenleg elegendő vérkészlet áll rendelkezésre.

Lantai Szilvia - vezető főorvos, Szombathelyi Területi Vérellátó
"Azt mondhatom örömmel, hogy a Vas megyei vérkészlet jelenleg teljesen kielégítő minden csoport szempontjából, de ez nem jelenti azt, hogy lankadhat a véradók aktivitása, mert jelenleg nincs korlátozás az egészségügyi tervezett beavatkozásoknál sem, tehát nagy a frelhasználás, mint ahogy le tudjuk venni a szükséges mennyiséget, jelenleg jó egyensúlyban vagyunk."

A vérellátó szolgálat koronavírus-fertőzésből gyógyultak jelentkezését is várja vérplazmaadás céljából. A szervezetük által termelt antitestek ugyanis súlyos állapotú betegek kezelésében segítenek. Plazmát akár hetente lehet adni, a vérből egy speciális gép vonja ki, miközben a vörösvértesteket és vérlemezkéket a donor visszakapja. Szombathelyen az előzetes vizsgálatokat végzik el.

Nagy Sándor - szakmai főigazgató-helyettes, Országos Vérellátó Szolgálat
"Nekünk a legjobb a gyógyulást követő három hét múlva, mert akkor legmasabb az antitest szint. Nem kérünk negatív PCR-leletet, mi egy pozitív leletet kérünk, hogy biztosak legyünk benne, hogy ő fertőzött volt. Egy ilyen procedúra alkalmával, ami 40-60 percig tart, tudunk gyűjteni 600 ml plazmát, ami elegendő egy betegnek a kezelésére."

A legtöbb véradót a Crushers Amerikai Football Egyesület küdte, akik az akció népszerűsítésében is részt vettek.