Hírek

Civil reggeli

2023. november 07., 21:01

Szent Márton-mise, kézműves szakkörök, pályázati lehetőség fiatal lányoknak, szakmai előadássorozat szülőknek, kávéházi délutánok és kőszegi adventi hétvégék - aktuális programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin.

Civil reggeli

Szent Márton-napi ünnepi mise lesz november 11-én délelőtt 10 órától a Székesegyházban, közreműködik a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar és a güssingi kórus. A karnagy arról is beszámolt, hogy tagfelvételt hirdetnek, fiatal anyukák, apukák jelentkezését várják az énekegyüttesbe, a próbák ideje alatt a gyerekekkel szakképzett pedagógusok - zene- és tánctanár foglalkozik.

Lakner-Bognár Nóra - karnagy, VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar Egyesület
"Minden énekkar attól szenved, hogy idősödnek, elöregednek az énekkarok, nehéz fiatalítani és olyan rétegeket megszólítani, akik rá tudják szánni az időt. A családok folyamatosan dolgoznak, és nem jut idő ezekre sz extrákra. A gyerekeket magukkal lehet hozni anyukáknak, apukákat, akiket szeretettel várunk az énekkarba."

Szakköreikre hívta fel a figyelmet a Katolikus Asszonyok-Lányok Szövetsége szombathelyi csoportja: mézeskalácskészítés és -díszítés, csipkehímzés, csuhéfonás, makramé, gyermek kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, jelentkezni a KALÁSZ Facebook-oldalán lehet.
16-19 éves diáklányok számára ír ki pénzdíjas pályázatot a Zonta Club. Feltétel az angol nyelvismeret, a nők helyzetének javítása iránti fogékonyság és a közösségi munka szeretete. A pályázat felhívja a figyelmet a Zonta női érdekvédelmi tevékenységére. Horváthné Kocsis Henrietta elnök azt is elmondta, november 30-án 17 órától adventi jótékonysági koncertet szerveznek a Premontrei Gimnáziumban. Támogatói jegy vásárlásával a Zonta jószolgálati munkáját segítheti a közönség.
Két éve alakult a Papírsárkány Alapítvány, családi bölcsődét és játszóházat működtetnek, 1-6 éves gyerekeknek szerveznek programokat. Októberben indították el tízalkalmas, szülőknek és gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára nyitott, ingyenes szakmai elődássorozatukat. A témák között szerepel többek között a közösségbe való beszoktatás, az altatás, a képernyőszabályok és a játék.

Babos Orsolya - elnök, Papírsárkány Alapítvány
"Hogyan kapcsolódhat szülő a gyermekéhez, hát játékkal. De azt látjuk, sokszor a szülők nem tudják, néha túl sokat próbálnak nyújtani, akár feszültséget okoznak maguknak és gyereküknek is, ebben próbál a gyerekpszichológus előadónk segítséget nyújtani."

November 17-én T.Takács Tibor karácsonyi kiállításmegnyitója, 23-án Varga Beatrix Női évkönyv című kötetének bemutatója a program a Kilences Kávézóban. 24-én könyvcsere akciót szerveznek a civil központban, bárki hozhat és vihet kiadványokat, december 2-án pedig hasonló csereakciót terveznek gyermekjátékokkal, adventi készülődéssel kiegészítve.
December első három hétvégéjén hangulatos adventi vásárnak ad helyet Kőszeg Fő tere. Az Írottkő Natúrpark termelői, kézművesei, borászai kínálják portékáikat, helyi művészeti csoportok lépnek fel - köztük az Ataru -, és foglalkozásokkal várják a családokat.