MNB - 2
MNB

Hírek

Civil randevú

2018. március 26., 15:34

Huszárok, tojásfestők és képeslapgyűjtők is eljöttek az első vasi civil randevúra. Szakmai találkozót tartottak a megye helytörténettel foglalkozó egyesületei a szombathelyi könyvtárban.

Civil randevú

A magyar honismeret napjára, március 24-ére időzítette első nagyszabású összejövetelét Vas megye hagyományőrző civil társadalma. Nagy Éva könyvtárigazgató és Debreczeni-Doppán Bélának, a Honismereti Szövetség elnökének köszöntője után a házigazda Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke méltatta a civil szféra tevékenységét.

Zsámboki Árpád - elnök, Vas Megyei Honismereti Egyesület
“Tágra nyissuk a kapuinkat a tevékenységük előtt. Bemutatkozassanak egyének, közösségek - a közösségeken van elsősorban a hangsúly - , akik a honismeretben dolgoznak, örökségvédelemben, hagyományőrzésben, kulturális területen. Tehát mindazok, akik a szülőföldért tudnak tenni, akarnak tenni. És ezt jól bizonyítja ez a kis kiállítás is, ami csak egy ízelítő.”

Néhány vitrin a megyei értéktár részeként számontartott gencsi tojáskarcolással készült munkákat mutatta be.

Császár Józsefné - népi iparművész, Gencsapáti
“A 19. század végétől készítenek Gencsapátiban karcolt hímes tojást. Általában a politúros hímes tojás jellemző a gencsi tojásokra, de manapság rengeteg natúr tojást készítünk különböző színekben készülnek, persze a piros az alap. Tehát pirosat, kéket, zöldet, lilát, sárgát.”

A város katonamúltjával foglalkozó szervezet tagjai hagyományos öltözetben érkeztek.

Drenovácz István - elnök, Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület
A Monarchia időszakát képviseljük, a 11-es huszároknak az öltözete ez, amikor itt voltak valamikor Szombathelyen, az 1900-as évek elején.

Az eredetihez hasonló szürke, sorszámos csákóban, sötétkék atillában, piros nadrágban, oldalukon karddal érkeztek a huszár hagyományőrzők a civil randevúra. Rajtuk kívül húsznál is több egyesület képviseltette magát a megye számos településéről.