Hírek

Carmina Burana

2016. január 14., 16:43

Nagyszabású előadásra készül a Savaria Szimfonikus Zenekar a Szimfónia bérletben: a Carmina Buranát adják elő. A ma este 19 órakor kezdődő produkcióban a Paragvári Utcai Általános Iskola kórusa is közreműködik.

Carmina Burana

Grandiózus nyitánnyal indul Carl Orff kantátája. A Carmina Burana az egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott zenemű a világ színpadain. 1937-ben mutatták be. Alapjául az a 13. századi német és latin nyelvű versgyűjtemény szolgál, amelyben a világi élvezeteket - a tavaszt, a bort, a szerelmet - éneklik meg a költők.

Madaras Gergely - karnagy
"Szerintem annak köszönheti a népszerűségét, hogy fülbemászó, ritmikus, olyan, mint egy óriási popkoncert. Rengeteg ember van a színpadon, nagyon érdekes, intenzív ritmusok vannak benne."

A mű nagyzenekarra, felnőtt- és gyermekkórusra, valamint szólistákra íródott. A sportházbéli produkció a Szimfónia bérlet ötödik előadása, a Nemzeti Énekkar mellett a Paragvári iskola összevont kórusa is közreműködik benne. A zenészekkel együtt több mint kétszázan szerepelnek az előadásban. A gyerekek a harmadik részben énekelnek.

Király Katalin - karnagy
"A gyerekek számára ez egy hatalmas kihívás, ők nem ebben a hangzásvilágban élnek, és úgy gondolom, egy új kapu nyílt meg az ő zenei ízlésük tekintetében."

Bár rövid idő állt rendelkezésükre, a gyerekek lelkesen készültek az előadásra, és nagyon megszerették a művet. Az sem okoz számukra gondot, hogy latin nyelven kell énekelniük.

Mecseki Fanni - Kodály Kórus, 8.z osztály
"Hatalmas zenekarral és egy országos kórussal lépünk fel, ami változás lesz minden gyerek életében. Lehet nyolcadikos vagy harmadikos, nagy megtiszteltetés, hogy velük énekelhetünk."  

Varga-Kaizler Bársonyka - Kicsinyek Kórusa, 4.z
"Nehéznek tűnt, de sokmindenre képesek vagyunk szerintem, és jól érzem magam ezzel a dallal. Jó ritmusos, nagyon tetszik."

A koncerten felvezetésként elhangzik a Szimfonikus metamorfózisok egy Weber témára című, kevésbé ismert Hindemith-mű, majd a Carmina Burana következik. Vezényel Madaras Gergely, a szólókat Kertesi Ingrid (11:28), Varga Donát és Haja Zsolt énekli.