Hírek

BV-Egyházmegye együttműködés

2016. február 10., 18:37

Nagyböjt első napján, hamvazószerdán kötött együttműködési megállapodást a szombathelyi egyházmegye és a büntetés-végrehajtási intézet. A fogvatartottak személyes beszélgetés lehetőségét is igényelhetik börtönlelkésztől.

BV-Egyházmegye együttműködés

A Katolikus Egyház és az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet korábbi megegyezése értelmében a lelkipásztorok eddig is látogathatták a börtönben lakókat. Ezt a megállapodást a püspöki konferencia Szombathelyen is megújította. Mivel a fogvatartottak száma gyarapodott, szükségessé vált, hogy főállásű börtönlelkészek teljesítsenek szolgálatot.

Veres András - megyéspüspök
“Itt helyi szinten is lehetőségünk nyílt arra, hogy még szervezettebben legyünk jelen a börtönben, hiszen korábban csak néhány órában tudtunk börtön lelkipásztori szolgálatot végezni, mikor a börtön még itt volt a bíróság mellett, a belvárosban, nyilván sokkal kisebb létszámú börtönről volt szó.”

A börtön kápolnájában minden évben, a Veres András megyéspüspök által celebrált karácsonyi szentmisén közel kétszázan, a bűnbánatra való felkészülés első napján, hamvazószerdán 25-en vehettek részt a szentmisén .

Tóth Tamás Tibor - parancsnok, Büntetés-végrehajtási Intézet
“1300 körül mozog a fogvatartotti létszámunk, akik rendszeresen részt vesznek a lelkész Úr által tartott miséken, más foglalkozásokon. Az ő létszámuk is elég változó, a fogvatartottak közül negyven, ötven, aki rendszeresen részt vesz. A női fogvatartottak közül is egy húsz, harminc fő. ”

A bentlakók vasárnapi és hétköznapi szentmiséken való részvételt és személyes beszélgetést, gyónást igényelhetnek.

Stift Zoltán - börtönlelkész
“Lelkipásztorként azokkal a lelki feladatokkal találkozom, és próbálok segíteni a megoldásokban, hogy a családokkal, hogy tartsák a kapcsolatot, mi van akkor, ha nem tudja vele tartani. Úgy érzi, hogy magára hagyta a családját, és nekik kell segíteni őt, miközben kint ő tartotta el a családját. ”

A tapasztalatok szerint börtönpasztorációt nem csak katolikus fogvatartottak igényelnek.