Hírek

Bővítené létszámát a Savaria Szimfonikus Zenekar

2010. december 20., 16:25
Ha az országgyűlés megszavazza az új művészeti törvényt, a zenekar több emberrel gazdaságosabban működhetne - mondta Mérei Tamás. Jótékonysági hangversenyükre még a jelenleg alkalmazott 65 zenésszel készülnek.
Bővítené létszámát a Savaria Szimfonikus Zenekar

Már a keddi jótékonysági koncertre próbál a szimfonikus zenekar.A rendezvény teljes bevételét az iszapkatasztrófa sújtotta Devecsernek ajánlották fel. Az esten fellép majd Auth Csilla, Koós Réka, Sasvári Sándor, és Vásáry André és az elmaradhatatlan meglepetés énekesek is. Most még a 65 fős társulat zenél a közönségnek, jövőre azonban bővülhet a zenakar, ha a fenntartók is úgy akarják. Várhatóan változik ugyanis a művészeti törvény. Eddig a színpadon szereplő zenészek után kapták az állami támogatást, ezután az lesz a mérvadó, hány főt foglalkoztat állandó munkaviszonnyal az együttes. Az országban a szombathelyi zenekar működik a legkisebb létszámmal. Eddig kisegítőkkel oldották meg a szakemberhiányt, és a zenekar állta a plusszköltségeket.

Mérei Tamás - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
Már változik a rend, nem úgy van, hogy ennyi pénzért meghívunk valakit, hanem ő meg mondja, mennyiért jön. Összességében, ha gazdaságilag nézzük ezt a kérdést, mindenképpen akkor jár jobban egy szimfonikus zenekart fenntartó önkormányzat, ha a mi létszámunkhoz képest legalább 10 fővel megemeli a létszámot.


Ezzel megoldódnának a személyi problémák. Az idei évet egyébként jól zárta zenekar, 45 százalékkal magasabb bevételt értek el mint tavaly, összesen 98 hangversenyt adtak. Nincs már jelentős adósságuk sem. Jövőre azonban úgy tűnik a megyei fenntartású intézmények sorsa nehezebb lesz. Az idei évet a karácsonyi hangverseny után dupla szilveszteri előadással zárják a szimfonikusok.