Hírek

Bolyaisok az Európai Parlamentben

2010. február 17., 13:59
A Bolyai-gimnázium hat tanulója vett részt az Európai Ifjúsági Parlament egyhetes tanácskozássorozatán Torinóban. A fiatalok 14 ország diákképviselőivel együtt a környezetvédelem kérdéseit vitatták meg. 


Viki, Dani és Krisztián - és még három bolyais diák-  az Európai Ifjúsági Parlamentben keresték a megoldást a környezetvédelem időszerű feladataira. Az angolul kiválóan kommunikáló szombathelyi gyerekek képviselték hazánkat a nemzetközi bizottságokban.

A fiatalok közösen dolgoztak ki és tárgyaltak meg különböző megoldási javaslatokat a környezetszennyezés égető problámáira.

Kovács Krisztián - tanuló, NymE-Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
"A mi csoportunk főleg egy közös európai rendőrség és közös európai bíróság létrehozását javasolta."

Felkészítő tanáraik szerint a diákok magabiztosan érveltek, ügyesen vitatkoztak és számos gyakorlati tapasztalatot szereztek.

Dr. Vigh Kálmán PhD. - felkészítő tanár, Bolyai-gimnázium
"Jóleső érzéssel figyeltük meg azt, hogy azok a diákok, akik anyanyelvű szinten is ilyen jellegű tanítási folyamatban vesznek részt, hogy nem tantárgyi blokkokat tanulnak, hanem integráltan tanulnak, milyen ügyesen vették fel a harcot és a vitát."

Az Európai Ifjúsági Parlament célja, hogy a fiatalokat közös gondolkodásra sarkallja a kontinens jövőjének alakításáról. A Bolyai-gimnázium másodszor kapott meghívást a programsorozatra. Jövőre Antwerpenbe várják a fiatalokat.