Hírek

Böllérverseny

2014. február 17., 18:46

Több ezren voltak kíváncsiak az igazi falusi disznóvágás hagyományaira és természetesen az elkészített ételek ízére. Először rendezték meg a lukácsházi Csömötei szőlőhegyen a Pincés kemencés napot, amelyből azonban hagyományt akarnak teremteni.

Böllérverseny

"Saját disznót vágni a világon az egyik legjobb dolog. Ennél még jobb viszont saját disznót vágni, de más házánál..."

Így nyitotta meg hivatalosan is az első térségi böllérversenyt a Csömötei szőlőhegyen a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.

V.Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár
Kapcsolódik a vidékfejlesztéshez, a falusi turizmushoz. itt képesek arra, hogy valós idegenforgalmi attrakciókkal bővítsék a kínálatot.

A lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete sikeres pályázatának köszönhetően tavaly kemencéket építettek a pincékben, most pedig programokkal töltik meg a szőlőhegyet.

Az első pincés kemencés napon 10 település csapata 10 pincés kemencés helyszínen 10 disznót dolgozott fel.

Ijf. Albert Csaba böllér, Lukácsháza
A jó kolbászhoz jó alapanyag kell, jó bor, hogy az emberek jó hangulatban legyenek, meg a jó fűszerek, meg a legvégén a jó füstölés.

Készült a kolbász, sült a pecsenye, és főtt a disznótoros káposzta.

Somogyi Györgyné titkár, Írottkő Natúrparkért Egyesület
Ez egy nagyszerű rendezvény, Mi sem számítottunk ekkora tömegre. Bár mindenhol ugyanazokat az ételeket főznek, amiket időre le kell adni a zsűrinek. Ez nem egyszerűen egy hepening, hanem egy tudáspróba is.

A jó hangulathoz hozzátartozott a jó pálinka is, amelyet ezúttal disznókörömből kínáltak.

Kőszegszerdahely pincés kemencés helyszínén disznófarok háziversenyt is rendeztek. Itt három böllér is dolgozott.

Mersics Attila
Reméljük, hogy itt a hegyben mindenkiét meg lehet kóstolni. Mi magunk is kíváncsiak vagyunk, hogy a többiek mit készítenek. Elbíráljuk mi magunk között is, hogy kié volt a legfinomabb.

Már délelőtt olyan sokan érkeztek a hegyre, hogy a folyamatosan pótolni kellett az ingyenes kóstoló hozzávalóit.

Virág János polgármester, Lukácsháza
Két böllér értékelte a feldolgozás, a pörzsölés minőségét, a részekre bontás szakmai elemeit. Illetve nézték, hogy a pörzsölésnél ki milyen hagyományos módszert vetett be.

A települések csapatainál nem csak a szaktudást értékelte a zsűri, hanem a vendéglátást is. A versenyt Pusztacsó nyerte, Kőszegszerdahely pedig közönségdíjas lett.