Hírek

Bloomsday

2010. június 16., 17:42

Minden évben június 16-án tartják a Bloomsday-t Szombathelyen. Bár a rossz idő az Agora Szalonba szorította be a programokat, sok érdeklődő volt kíváncsi már a megnyitó ünnepségre is. Az eseményen részt vett az Ír Köztársaság nagykövete is.

Bloomsday

"A Bloomsday egy emblematikus és színes foltja a város életének, és ez a színfolt egy kicsit ápolja a kapcsolatokat a nemzetek között is." - mondta el a megnyitón a polgármester, aki napközben már bemutatta a várost az Ír Köztársaság nagykövetének.
A nagykövet elárulta, 19-20 éves volt, amikor elolvasta James Joyce könyvét, akkor ismerte meg Szombathely város nevét.

A szervezők színes programokat állítottak össze erre a napra. Elsőként John Mccourt: Joyce Triesztben című könyvbemutatóját hallgathatták meg az érdeklődők a szerző tolmácsolásában. De a kortárs művészetek kedvelői is megtalálhatták a számításaikat.

Prieger Szabolcs - igazgatóhelyettes AGORA
"Ebből most a könnyűzenei vonalon lesz két koncert, az egyik a Korai Örömnek, ami szintén két évtizedes zenekar, ez lesz majd a zárókoncert, de lesz egy autentikus zenekar is, a Little Band."

A programok idején egy fiatalokból álló képzőművész csoport készített performanszt Joyce könyvének egyes részleteihez. Valamint szerda este nyílik meg az Irókéz Galériában Tóth Gábor akcióművész kiállítása is. A Bloomsday eseményeiről bővebb összefoglalót láthatnak majd jövő heti Műhely című magazinunkban.