Hírek

Benkő Sándor fotóriportert választották a 2023-as Év Vasi Emberévé

2024. január 18., 22:32

Benkő Sándor fotóriportert választották a 2023-as Év Vasi Emberévé. A Vas Megyéért Egyesület kuratóriuma 10 jelölt közül döntött, immár 26. alkalommal. Az internetes szavazás eredményeként a közönségdíjat Jáger László sebész főorvos érdemelte ki. A megyebál elmarad idén is, így szűk körben adták át az elismeréseket ma délelőtt.

Benkő Sándor fotóriportert választották a 2023-as Év Vasi Emberévé

A Megyeháza Tinódi-termében rendezték az Év Vasi Embere díjátadó ünnepséget csütörtökön. A jelölteket és a megjelenteket Balázsy Péter köszöntötte.

Balázsy Péter - megyei jegyző, kuratóriumi elnök, Vas Megyéért Egyesület

“Az alapító, István Lajos professzornak 27 évvel ezelőtt az volt a célja, hogy évről-évre elismerjük azokat, akik egyébként a legtöbbet tesznek megyénkért, vármegyénkért. Nemcsak az aktuális teljesítmény, hanem legalább annyira az életmű is számít, az is döntési szempont ilyenkor.”

Majthényi László megköszönte a kuratóriumnak az elvégzett munkát, és háláját fejezte ki a jelölteknek is, hogy vállalták a jelöltséget. Úgy fogalmazott: Nem egyszerű jó jelölteket találni, az őszi hónapok a kereséssel, ötleteléssel telnek.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés

“Régen volt ilyen erős csapat, vagy régen volt ilyen jó csapat egyébként, tehát mindenki alkalmas volt arra, hogy az év embere legyen, de csak egy embernek lehet hála istennek ezt a díjat odaítélni.”

Az Év Vasi Embere díjat Benkő Sándor fotóriporter vehette át. 1983-tól 30 éven át örökítette meg a vármegye történéseit, fotóival a Vas Népe oldalain találkozhattak az olvasók. Alapítója volt az 1989-ben létrehozott Tér-Kép című független hetilapnak. Megjárta a délszláv háborút és dolgozott a román forradalom helyszínein is. 2004-ben a körmendi cipőgyár bezárásakor készült „Utolsó nap a tűzősoron” című képsorozatával Magyar Sajtófotó nagydíjat nyert. A szombathelyi Médiaközpontban majd a városi kabinetben töltötte 2018-as nyugdíjazása előtti éveit. 41 esztendőn át volt hivatásos fotós, fotóriporter. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya Arany Kamera-díjjal ismerte el életművét. Tavaly augusztus 20-án a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a Köztársasági Elnöktől. A díjátadás után Benkő Sándor visszaemlékezett azokra a régi megyebálokra, amiket fotósként dokumentált. Mindig hatalmas elismerésként gondolt erre a díjra. Elmondta, nem könnyű feldolgozni a kitüntetést. Munkája során mindig arra törekszik, hogy empatikus módon örökítse meg az embereket és az eseményeket.

Benkő Sándor - fotóriporter

Az indokolatlan bántást gondoltam át mindig, és attól próbáltam meg tartani magamat, mert tudom, hogy a sajtó, a fénykép az nagy úr, tehát az amit én látok, és szeretném közzétenni, nyilván azt fogja látni az olvasó is, és ugyanúgy fogja dekódolni, mint ahogy én azt gondoltam és ezért nagyon nagy a felelőssége annak a képnek, amit az ember közzétesz.

A közönségdíjat idén hetedik alkalommal ítélték oda. A nyertes Jáger László, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Általános-, Ér- és Plasztikai Sebészeti osztályának vezető-helyettese lett. A díjátadón elhangzott, ennyi szavazatot még egyik jelölt sem kapott a korábbi években. Jáger László szakmai elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, az oklevelet egy későbbi időpontban veszi át.

A díjátadón minden jelölt emléklapot kapott. Az is elhangzott, hogy a közeljövőben egy kötet kiadását tervezik, amely bemutatja az elmúlt 26 esztendő év vasi embereit.