Hírek

Beindult a kollégium és albérlet keresés

2018. augusztus 15., 15:59

Szombathelyen is elkezdődöttt a kollégiumok és albérleti helyek keresése miután nyilvánosságra kerültek a felvételi ponthatárok. A hallgatók akár kollégiumot, akár albérletet keresnek mindkét esetben találnak igényüknek és pénztárcájuknak megfelelő megoldást.

Beindult a kollégium és albérlet keresés

Ágy, szekrény, íróasztal - a legszükségesebb bútorok megtalálhatóak ebben az egyszerű kollégiumi szobában, de némi felárért már kétágyas apartman jellegű szállást is választhatnak a szombathelyi egyetemisták. Két épületben összesen 550 férőhelyet biztosít az ELTE Savaria Egyetemi Központ a hallgatói számára.  

Czupy Gusztáv -igazgató  ELTE Szombathelyi Kollégium
“Ebben az évben a következő tanévkezdésre, ami most szeptembertől várható, megközelítően 120-150 elsőévesre számítunk. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy most azok a kollégiumi épületek amiet tudunk erre a funkcióra használni azok gyakorlatilag elegendőek ahhoz, hogy minden jelentkezőnek tudunk szálláshelyet biztosítani.”

A közelmúltban kisebb háztartási gépekkel gazdagodtak a kollégiumok, az épületeket folyamatosan karban tartják, az elhasználódott bútorokat kicserélik. Felszereltségtől függően egy szobáért 13-18 ezer forintot kell fizetni.  

“Ez is egy ilyen nappali, étkező, konyha, terasszal, kertkapcsolattal.”

Jóval komfortosabbak a körülmények egy ilyen albérletben, de a tapasztalatok szerint ezt sok diák nem engedheti meg magának. A 40-50 négyzetméteres, nappali plusz egy vagy kétszobás lakások a legkeresetebbek. Egy jó állapotú és elhelyezkedésű ingatlan négyzetméteréért gyakran több mint 2000 forintot kérnek a tulajdonosok.A bérleti díj csökkentése érdekében a hallgatók összedolgoznak.

Heckenast István -ügyvezető tulajdonos, Heckenast Ingatlan Kft.
“Jellemző, hogy nem szólóban, hanem összeállnak és kettesével hármasával bérelnek ki egy viszonylag szerényebb lakást. Náluk a feltételek között első helyen szerepel az, hogy olcsó legyen a rezsi, a második, hogy közel legyen az egyetemhez, tehát gyalog elérhető legyen minden.”

Az utóbbi években Szombathelyen is megfigyelhető, hogy a felvételi eredmények kihírdetése után megnő a lakásvásárlások száma. Egyre többen gondolják úgy, hogy a kedvező hitel lehetőségeknek köszönhetően az albérleti díj fizetése helyett inkább a saját lakásuk részleteit törlesztik.