Hírek

Banki elszámoltatási törvény

2015. március 27., 16:34

Az adósók széles köre várja hitelének, ezzel együtt a törlesztőrészletének a csökkenését a banki elszámoltatási törvénytől. A deviza alapú hiteleseknek április végéig kell megkapniuk az erről szóló elszámolást.

Banki elszámoltatási törvény

A banki elszámoltatásról szóló törvény  végrehajtása egy olyan szakaszba érkezett, amely már közvetlenül érinti az ügyfeleket is. Megkezdődött a devizalapú hitelek elszámolási időszaka. Erről az értesítőket a pénzügyi intézmények március elseje és április 30-a küldik ki postán, tértivevényesen az adósoknak. Kálovics György közgazdász Szombathely Ma című műsorunkban arról beszélt, hogy  mit tehetnek az ügyfelek annak érdekében, hogy időben megkapják ezt a levelet.

Kálovics György közgazdász, értékesítési igazgató, Gerencsér és Társa Kft.
„Tanácsolom, hogy záros határidőn belül menjenek be a bankjukba és egyeztessenek, hogy a név, a lakcím, az rendben van-e, azon a levelezési címen, ami megvan adva, át tudja-e venni valaki a levelet. Mert a tértivevény, ha nem történik meg kézbesítés visszamegy, akkor a határidőből való kicsúszás a jogtól eláll attól, hogy ő bármit is kifogásoljon.”

Ez a levél részletesen tartalmazza a törvény hivatkozások szerinti elszámolást, meghatározza az új hitel nagyságát, kamatot, az elszámolás módját. Amennyiben az adós nem emel kifogást, akkor az új feltételekkel elindul a korábban deviza alapú hitellel rendelkező adósok forinthitele. Ami pedig a kedvezményes végtörlesztőket illeti: az érintettek e hónap végéig, azaz  március 31-ig kérhetik a hitelük elszámolását.