Hírek

Az Újraélesztés Nemzetközi Napja

2017. október 17., 14:31

A hirtelen szívhalál még ma is az egyik vezető halálok Magyarországon. Október 16-a az Újraélesztés Nemzetközi Napja, ennek apropóján országszerte, így Szombathelyen is bárki betérhetett a mentőállomásokra, hogy megtanulja az újraélesztést.

Az Újraélesztés Nemzetközi Napja

Hiába indulnak azonnal a mentők a bajba jutottakhoz, nem érhetnek oda mindenhova a kellő időben. Keringésmegállás esetén ugyanis 5 perc után már jelentősen megnő a maradandó károsodás esélye, és csökken a túlélésé.

Lórántfy Mária – regionális igazgató, Mentőszolgálat
Ez az 5 perc nagyon rövid idő ahhoz, hogy az észleléstől számított 5 percen belül a mentők, vagy bármilyen egészségügyi, orvosi segítség elérjen a beteghez. Akkor lehet igazán jó és hatékony a kimenetel, ha a keringés leállás pillanatában már van a beteg közelében egy olyan laikus, aki megkezdi az újraélesztést.

Ezért fontos, hogy minél többen megtanulják az újraélesztést. Szombathelyen 2011-ben indult a Segítés Városa Program, melynek keretében harmincezren sajátíthatták el az életmentő technikát. Most az újraélesztés nemzetközi napján Vas megye 10 városában, így Szombathelyen is kinyíltak a mentőállomások. Bárki megtanulhatta az életmentés mozdulatsorát.

Kupi János
Sose lehet tudni, bármikor adódhat olyan helyzet velünk, vagy bárki mással, hogy segítségre szorul. Az embernek legyen valami fogalma arról, hogy kell csinálni egy ilyen újraélesztést. Mivel még korábban sosem próbáltuk. Gondoltam, hogy fontos volna megtanulni.

Kupi Jánosné
Fontosnak tartom azt, ha segítségre szorul bárki, legyen gyerek, felnőtt, idős, fiatal, hogy legyek képben abban, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy én segítsek. Megmondom őszintén nekem az öcsém szívhalált halt és nem volt akkor segítsége, nem tudták újraéleszteni.

Vas megyében évente 200 újraélesztést végeznek a mentők. Egyre többször tapasztalják, hogy a nem lélegző betegnél egy laikus kezdi el a reanimációt.

Köcse Tamás - megyei vezető mentőtiszt, Mentőszolgálat
Láthatjuk, hogy vannak beépített műerek, amiket kanülálni lehet, ide gyógyszert, infúziót lehet adni.

Egyedülálló oktatóeszközt, úgynevezett traumababát adományozott több mint 1,2 millió forint értékben az újraélesztés napján a mentőszolgálatnak egy szombathelyi szállítmányozási, logisztikai cégcsoport, amelynek vezetői hangsúlyozták, adományukkal a közösségnek szeretnének segíteni.

A város lakosságának biztonságát szolgálja az az október 16-án ünnepélyesen üzembe helyezett félautomata defibrillátor is, amely a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának aulájában kapott helyet.