Hírek

Az ország tortája

2011. augusztus 19., 08:22

Zila László mestercukrász kecskeméti barackkal töltött köles tortája nyerte el a címet 2011-ben. A zsűri minden évben olyan süteményt hirdet ki győztesnek, amely jellegzetes magyar alapanyagokból készül. A tortát augusztus 20-ától az ország mintegy 150 cukrászdájában lehet megkóstolni, a legtöbb szombathelyi üzemben is sütnek belőle az ünnepre.

Az ország tortája

Madártej torta és pándi meggytorta, az előző évek győztesei is szerepelnek ennek a szombathelyi cukrászatnak a kínálatában. A hagyományoknak megfelelően idén is megsütik a nyertes süteményt az ünnepre: ezúttal a kecskeméti barackos kölestortát.

"Ez egy nagyon különleges torta, különleges ízvilággal."

A torta nem szokványos hozzávalókból készül: a tésztájába főtt köles, a krémbe őrölt lenmag is kerül. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Speciális szilikon tortaforma kell hozzá, ennek híján otthon nem lehet megsütni. A receptet a cukrász ipartesület küldte szét az üzemekbe, így az ország szinte minden városában hozzá lehet jutni.

"Utalunk az augusztus 20-ára, készülünk rá, 10 torta sül éppen."

A zsűri mindig olyan tortát választ, amely jellegzetes hazai alapanyagokból készül. Idén a kecskeméti barackot népszerűsítik, az ebből készült öntet kerül a szeletek közepébe, a gyümölcs maga pedig a tetejére. Az ország tortáját minden évben sokan megkóstolják.

Németh Ildikó - cukrászmester, Príma Cukrászat
"Mindegyiknek nagy sikere volt az elején, aztán ahogy az idő múlik, kevesebben keresik, ami tartósan sikeresnek mondható, az a pándi meggy."

A kecskeméti barackos kölestortát augusztus 20-án lehet először megkóstolni a cukrászdákban. A legtöbb helyen a korábbi évek nyertes tortáit is újra megsütik.