Hírek

Az önkéntesség európai éve

2011. február 10., 13:24
2011 az önkéntesség európai éve. Bár ez a fajta munka még nálunk gyerekcipőben jár, mégis van már hagyománya városunkban is. Az evangélikus gyülekezet tagjai élen járnak a diakóniai munkában. Szombathelyen nyílt egy Önkéntes Centrum nemrég, mely segít abban is, hogy az ily módon munkát vállalók könnyebben eljuthassanak a fogadó szervezetekhez.
Az önkéntesség európai éve

A Herényi Kulturális Egyesület és az Oszkói Hegypásztor-kör pályázaton nyert el több mint 26 millió forintot, mely segítségével egy Önkéntes Centrumot hoztak létre. Az új létesítmény célul tűzte ki, hogy a 15 hónapos program végére 600 önkéntest toboroz. Első körben irodákat hoztak létre, ahol az emberek felkereshetik őket.

Kovács István  vezető, Önkéntes Centrum
"Olyan emberek akik önkéntesnek jelentkeznek már megismerjék az önkéntesség lehetőségeit, azokat a szerveket, akik a megyében önkéntesekkel foglalkoznak. A másik oldalon olyan program indul, ahol az önkéntesség népszerűsítését, információadás, fogadószervezetek felkészítését, önkéntesek felkészítését helyezi a középpontba. A hagyományos értelemben vett önkéntesség elsősorban karitatív, szociális szférához kapcsolódik és arról szól, hogy lelkes emberek segítenek valami probléma megoldásában, ehhez képest más területtel is foglalkozik az önkéntes centrum méghozzá azzal, hogy munkatapasztalatot ad a fiataloknak, akik elvégezték az iskolát, vagy még az iskolaévek alatt szeretnének bekapcsolódni civil szervezetek, vállalkozások, intézmények munkájába."

Az önkéntes munka lehetőséget ad számukra, hogy referenciákat gyűjthessenek a későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedéshez. A centrum célcsoportjai közé tartoznak még az idősek, akik aktív éveiket még szeretnék hasznosan tölteni; de azok a kismamák is, akik vissza szeretnének kerülni a munka világába. Megyeszerte önkéntes pontokat alakítottak ki, melyek segítik a két iroda munkáját. Megállapodást kötöttek többek között az evangélikus SOTÉR Egyesülettel is, így már a szombathelyi lekészi hivatalban is működik egy önkéntes pont. Az egyházközség eddig is nagy hangsúlyt fektetett a diakóniai szolgálatra. Több önkéntes dolgozik intézményeiben. Eszter a kétgyerekes anyukaként ajánlotta fel a Reményik-iskolában segítségét. Az intézmény bábszakköri foglalkozásokkal bízta meg.

Szabóné Nagy Eszter önkéntes
"Már gyermekkoromban nagyon jó mintát láttam otthon, mert keresztény családban nőttem fel és természetes volt az, hogy a szüleim is nagyon sok önkéntes munkát végeztek. Édesanyám szociális munkás is és tőle is mindig azt láttam, hogy segítsünk ahol tudunk.
Nagyon jó érzés, a két gyerkőcöm mellett nekem már nagyon hiányzott az iskolai légkör,a sok kisgyerek. És jó látni a mosolygós, csillogó szemüket, úgyhogy nagyon nagy öröm számomra, hogy itt lehetek köztük.
Ez az első mese, amit konkrétan feldolgozunk. Fésüs Éva Neszepisze szánkózni megy c. meséjét. És nagyon sokat csak úgy bábozunk, hogy a gyerekek csak ők maguk találnak ki történeteket. Örömbábozásnak hívjuk, mert azrét nagyon fárasztó nekik az, hogy hértől hétre ugyanazt a mesét gyakorolni, azért mindig úgy kezdjük az órát, hogy ők maguk találhatják ki és a képzeletüket fantáziájukat használhatják."


Két éve merült fel az igény a Johanneum Diakóniai Központban arra, hogy az egyházközség kapcsolódjon be az otthon diakóniai munkájába. Így a gyülekezetből többen is jelentkeztek a feladatra, akik időnként látogatják az idős embereket. László már a kezdetektől jár Józsi bácsihoz. Azt mondja a Kapu program nagy lökést adott számára.

Hegedűs László önkéntes
"Szakmailag és mentálisan is felkészített erre a munkára. A nagy empátia mellett szakmai kirtériumokat is kell teljesíteni, hogy itt az idős emberekkel való foglalkozás, gondozásnak meg tudjunk felelni.
A másik ember gondját, problémáját át kell tudni élni azt, hogy neki is vannak olyan gondjai, akikkel én még fiatalbb emberként nem szembesültem, vagy azt hogy mozgáskorlátozottakat hogyan kell segíteni. Mindezekre a Kapu program részletesen felkészített bennünket. Szerencsére Józsi bácsinak ilyen problémája még nincsen, de mindezeket a tanultakat az éves kirándulások során tudtuk hasznosítani, amikor el voltunk kirándulni az idősekkel."


Beszélgetnek az idős férfi életéről, egészségről, politikáról, vagy éppen könyvekről. De próbál segíteni akkor is, hogy ha túl sokszor ugyanaz a köret jár az ebédhez, és ezt a lakók kifogásolják. Az evangélikus egyházközség szakemberei az új program keretében továbbra is vállalja az önkéntesek és a fogadószervezetek felkészítését, valamint közös alkalmakat is szerveznek az Önkéntes Centrummal. A programokról érdeklődni a lelkészi hivatalban lehet.