Hírek

Az Ezredévi parkban lesz a helye a szombathelyi Trianon-emlékműnek

2020. október 08., 18:05

Az alkotás létrehozására vonatkozó pályázatot rövidesen közzéteszi a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága.

 

Az Ezredévi parkban lesz a helye a szombathelyi Trianon-emlékműnek

A Jókai utcában 1899-ben kialakított  parkban hajdan egy szökőkút mellett is elsétálhattak a polgárok. Ennek az alapjai megmaradtak, virágokkal ültették be. Az eredeti elképzelések szerint itt kapott volna helyet a trianoni emlékmű, erről 2017-ben közgyűlési határozat született.

A békediktátum aláírásának 100. évfordulójára készülve hét civil felhívást tett közzé a nemzeti összetartozás emlékhely létrehozására.

Kukor Ferenc -  alelnök, Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete
“Szeretnénk, hogy maga az emlékmű ne a gyász, hanem a nemzeti összetartozásnak legyen a megfogalmazása. Nagyon örülnénk, ha a fiatalságot is megszólítaná. Főleg az egyediséget szeretnénk, ha Szombathely városa egy unikális , mindenki számára emlékezetes emlékművet kapna, amely a megemlékezések méltó színtere lehet.

A felhívásban a Szent István parki helyszínt jelölték meg. Ezután azonban más civi szervezetek képviselői jelezték, hogy jobb volna inkább a szökőkutat visszaállítani, és az emlékhelynek más teret keresni.

A bizottságot alapító szervezetek és az új helyszínt javasló civil társaságok, valamint a város egyeztetett, és kompromisszumra jutott: ugyanezen a városrészen, ugyanebben a korszakban, a 19. század végén létrehozott Ezredévi park lesz a megfelelő helyszín.

Melega Miklós - önkormányzati képviselő
“Ha jobban végiggondoljuk, az Ezredévi park egy olyan jellegű zöld felület, ahol általában csak átsétálnak az emberek, tehát nem nagyon van benne olyan látnivaló,  olyan látnivaló, ami megfogná az arra sétálót. Úgy gondoljuk, hogy ezzel egyúttal azt is szolgálnánk, hogy ezzel ez a park is még vonzóbb, hívogatóbb lehetne a szombathelyiek számára.”

A park közepén kap helyet az emlékmű, a pályázó képzőművészek számára a kiírók csupán az alkotás gondolatiságát fogalmazzák meg. A pályázat még ebben az évben megjelenik. A Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága várja az adományokat az emlékhely létrehozásához.