Hírek

Az Év Tűzoltósága

2021. február 22., 14:40

58 település 110 ezer lakójának biztonságáról gondoskodnak, közben társasági és sporteseményeket szerveznek, részt vesznek a megelőzést szolgáló programokban. Összeszokott csapat, akik fél szavakból is értik egymást és kiválóan teljesítenek. Szombathelyi lett az Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága. A címmel szakmai munkájukat ismerte el az országos katasztrófavédelmi főigazgató.

 

Az Év Tűzoltósága

Több hektáron lángolt tavaly április közepén a Körmendi úti hulladékudvar. A felhalmozott zöldhulladék gyulladt meg. A megye szinte minden tűzoltója segített az oltásban, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységei pedig három napig dolgoztak a tűz teljes felszámolásán. Emellett az év során többek között számos viharkár, baleset, lakás- és üzemi tűz kárelhárításához riasztották a megyeszékhely lánglovagjait.

Rimányi Márk – szolgálatparancsnok, Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság
„Ha egy tűzesethez kiérkezünk, vagy bármilyen káreseményhez, nagyon rövid idő alatt nagyon pontos döntéseket kell meghozni. Ott nagyon fontos, hogy a csapat tagjai értsék egymást, a röviden kiadott parancsokból tudják azt, hogy mit várnak el tőlük, hogy minél gyorsabb legyen a beavatkozás és az emberi életmentés.”

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató 2014-től jutalmazza a legkiemelkedőbben teljesítőket az „Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága” díjjal. 2020-ban ezt a címet a megyeszékhely és további 57 település biztonságát szolgáló szombathelyiek nyerték el.

Göncz Szabolcs – parancsnok, Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóság
„Én úgy gondolom, hogy ez a kitartó sokéves szakmai munkának köszönhető, amit a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóságon a kollégákkal közösen végzünk. Azt gondolom, hogy az a munka került most elismerésre, amit együtt végrehajtottunk ebben az időszakban.”

A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság indította el Vas Megyei Lépcsőfutó Versenyt, a konténeres tűzszimulációs gyakorlatot. Oroszlánrészt vállaltak a „TFA Hungary – az ország legerősebb tűzoltója” elnevezésű nemzetközi verseny feladatainak kitalálásában és a viadal, valamint a már hagyományos Vas Megyei Tűzoltó Találkozó megrendezésében. A pandémia miatt a programok tavaly elmaradtak. A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 76 fős állományából 71-en kivonuló tűzoltók. Ők három csoportban szolgálják Szombathely és a térség biztonságát.