Hírek

Az elvetett magtól a kenyérig címmel nyílt a napokban kiállítás a Gyermekek Házában

2014. február 24., 18:17

A néphagyományokat bemutató tárlathoz kapcsolódóan hétfőtől különféle kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a kisdiákok. Az első látogatók kenyérlángost készíthettek.

Az elvetett magtól a kenyérig címmel nyílt a napokban kiállítás a Gyermekek Házában

"Amit fogunk készíteni, nem más, mint a kenyérlángos.Ettetek már ilyet?Igen-nem... Akkor elárulom nektek,hogy melyik is az."

A foglalkozásvezető többet is tett ennél-nem csak azt árulta el, milyen is a kenyérlángos avagy langalló, de azt is, hogyan készül el.

Geosits Judit, foglalkozásvezető
Nagyon egyszerű langallót készíteni, alig kell hozzá alapanyag. Liszt kell élesztő, egy pici cukor az élesztő felfuttatásához,langyos víz, só és egy csepp olaj, hogy ki ne száradjon a tészta.

A Gyermekek Házának 11 péklegénye és leánya végigkövethette a langalló készítésének egész folyamatát. Szitálták a lisztet, megfigyelték hogyan fut fel az élesztő, hogyan kell a tésztát gyúrni, dagasztani. A nyújtást maguk is kipróbálhatták, majd a langallóhoz mindenki saját ízlése szerint készített feltétet.

Kissné Süle Sarolta,pedagógus, Dési Huber István Általános Iskola
A hagyományok szerintem nagyon fontosak a gyerekek életében, a jeles napokat az iskolában is megünnepeljük. A múlt nélkül nincs jelen és jövő-ezt kell ismernie egy gyereknek.

A foglalkozáson résztvevő gyerekek között akadt, aki már otthon is ismerkedhetett a kenyérsütés hagyományával.

Hende Gergő
Apa csinálja a tésztát, anya a feltétet rakja rá. És te miben segítesz ilyenkor?Hááát...megenni!

A következő hetekben idelátogató gyerekek a langalló mellett magos kiscipót és a fontott kalácsot is formázhatnak, de megtanulhatják azt is, hogyan készül játék vagy ékszer szalmából.