Hírek

Az egészségügyi hivatást népszerűsítik a pályaválasztás előtt álló diákok között

2020. február 19., 15:00

Február 19. a Magyar Ápolók Napja. 1817-ben ezen a napon született Kossuth Zsuzsanna, az első magyar főápoló, aki a '48-as szabadságharc idején megteremtette a szakma alapjait. Hasonló érdemei voltak a krími háborúban a 200 éve született Florance Nightingale-nek. A jubileum alkalmából az ápolók és szülésznők nemzetközi éve az idei, melynek legfőbb célja az egészségügyi hivatás népszerűsítése - Szombathelyen is.

Az egészségügyi hivatást népszerűsítik a pályaválasztás előtt álló diákok között

"30 év körüli férfi, hajnali 4.30-kor, kb. 6 méter magasból esett. Koponyasérült, gerincsérült."

Egy balesetet szenvedett fiatalember történetén keresztül több szakmát is bemutat a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kampányfilmje, amit a Brenner-iskolában vetítettek le szerdán délelőtt.

"Pályaorientáció címén be tudjuk mutatni a szakdolgozók mindennapi tevékenységét."

A sérült férfi előbb a sürgősségire, majd a műtőbe, végül az intenzív osztályra és rehabilitációra kerül. A diákok így a mentőtiszt, az ápoló, a radiográfus, a műtőssegéd és a gyógytornász munkájával is megismerkedhetnek.  

Radócz Eszter
"Érdekes volt látni, hogy végigkövethettük egy ember sikertörténetét, hogy mindenki milyen figyelmes volt, kedves."

Bozzay György Félix
"Ez a film eléggé elgondolkodtató volt, és szerintem sokakban megfordult ezáltal, hogy az egészségügyi pályát fogja választani."

"Az egészségügyi terület egy nagyon szép hivatás."

A szakdolgozói pálya nehéz, ugyanakkor felemelő pillanatokban gazdag. Ezt szeretnék tudatosítani a pályaválasztás előtt álló diákokban. Az egész éves programsorozat egyik része, hogy minél több középiskolában lejátsszák a kampányfilmet, és a tanulók kérdezhetnek is azoktól, akik az egészségügyi hivatást gyakorolják a mindennapokban.

Altmajer Beáta - ápolási igazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"Kevesen vagyunk az egészségügyi pályán, nem vonzó a fiatalok számára ez a terület, ezzel a programmal bízunk benne, hogy utat találunk a fiatalok felé."

A nővérek, mint valódi szentek, csendben sietnek."

Az ápolók napjáról megemlékeztek a Pécsi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert tagintézményében is. Az ápolóképzésnek itt már komoly múltja van.

Vlasics Zsófia
"Kiskorom óta tudtam, hogy én az embereken akarok segíteni, ezért is jöttem. Most ápolói végzettséget kapunk, de nagyon vonz még a szülésznői szakirány is."

Medveczki Noémi
"Ápoló szeretnék lenni, szerintem ez egy nagyon szép hivatás, és lelkileg feltölti az embert, ha segíthet másokon."

A Markusovszky-kórház áprilisban Nyitott kórház programot szervez, a diákok közelről is megnézhetik az ott folyó munkát. Várják az iskolák jelentkezését.