Hírek

Az aradi vértanúkra emlékeztek

2010. október 06., 13:48
Az aradi vértanúkra emlékezett szerdán az ország. 1849-ben ezen a napon végezték ki a szabadságharc 13 tábornokát Aradon, és Batthyány Lajos miniszterelnököt Pesten. A városi megemlékezést idén is a Premontrei Gimnáziumban tartották.
Az aradi vértanúkra emlékeztek


Ma délelőtt a Brenner János Általános Iskola diákjai a Székesegyházban emlékeztek meg az aradi vértanúkról. 161 éve végezték ki a szabadságharc katonai vezetőit.

Minden iskolában tartottak megemlékezést a kivégzett mártírok tiszteletére.

Kora délután Battyhány Lajos miniszterelnök szobránál koszorúzott Szombathely nevében Puskás Tivadar polgármester és Kaczmarski János jegyző. A Vas Megyei Közgyűlést Kovács Ferenc elnök és Majthényi László alelnök képviselte. A Vas Megyei Közigazgatási Hivatal nevében Ágh Ernőné helyezett el koszorút a szobornál.

A városi megemlékezést idén is a Premontrei Gimnáziumban, az aradi vértanúk emlékfalánál tartották. Ünnepi beszédében Kaczmarski János címzetes főjegyző elmondta: a magyarság emlékezétében 160 éve nem halványult el az aradi vértanúk emléke. Történelmi tudatunk részévé váltak.

A megemlékezés végén a város és a megye jelenlévő képviselői, pártok, oktatási intézmények, közhivatalok, civil és rendvédelmi szervezetek vezetői helyeztek el koszorúkat a mártírok falánál.