Hírek

Az aradi vértanúk mártírhalálának 173. évfordulójára emlékezett a város a Premontrei Gimnáziumban

2022. október 07., 10:14

A diákok ünnepi műsorban elevenítették fel az 1848-49-es szabadságharc eseményeit és a megtorlás időszakát, majd megkoszorúzták az emlékfalat, és gróf Batthyány Lajos emléktábláját.

Az aradi vértanúk mártírhalálának 173. évfordulójára emlékezett a város a Premontrei Gimnáziumban

A Premontrei Rendi Szent Norbert Szakgimnázium diákjai tartottak múltidézést és megemlékező műsort az aradi vértanúk emlékfal előtt az iskolában.

“Jó, hogy együtt vagyunk egy maroknyi…az éltet kell élnünk.”

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, a szomorú végkifejletet idézték fel.

“örökké él az aradi 13”

A próza- és versrészleteket táncos és zenés elemek egészítették ki, majd felolvasták a 13 mártír honvédtiszt névsorát.

“Poeltenberg Ernő…Lahner György.”

A műsor után László Győző alpolgármester tartott beszédet. Elmondta, hogy az aradi vértanúk bátorsága a nemzeti függetlenségért küzdőket a mai napig buzdítja, ösztönzi.

László Győző alpolgármester
"A legdrágábbat és a legfontosabbat: az életüket adták a hazáért. Nevüket és tetteiket őrzi a nemzeti emlékezet, a történeti munkák és azok az emlékhelyek, melyeknél évről évre koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelgünk hőseink előtt. 173 éve azon a tragikus őszi napon eltaposták a magyarság szabadságküzdelmét."

Az ünnepi beszéd után koszorút helyeztek el az emlékfalnál. Először Nemény András polgármester, Horváth Soma és László Győző alpolgármesterek hajtottak fejet az aradi vértanúk előtt, majd a Vas megyei önkormányzat, a kormányhivatal vezetői, a pártok és egyesületek képviselői, a Premontrei gimnázium tanárai és diákjai, a rendvédelmi szervek, és hagyományőrző szervek is tiszteletüket tették az emlékfalnál.  

A honvédtisztek mellett gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány mártír miniszterelnököt is kivégezték, Pesten az Újépület udvarán halt golyó általi halált. Az ünnepi megemlékezést az ő emléktáblájánál folytatták a Batthyány téren.

Papp-Ionescu Dóra, a Weöres Sándor Színház színésze Pósa Lajos versét szavalta el. A műsort követően koszorút és mécseseket helyeztek el gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál.

kapcsolódó galéria