Hírek

Az államalapításra emlékezett a város és a megye

2010. augusztus 23., 17:03
Püspöki szentmisével, kenyéráldással, kulturális bemutatókkal ünnepelte a város az államalapítás ünnepét pénteken. Az augusztus 20-ai megemlékezést a megye a Múzeumfaluban tartotta, ahol az "Ezer éves Vas megye" programsorozat záróeseményeként elültették a megye és az elszármazottak, határon túliak életfáját és bemutatták az évfordulóra restaurált 17. századi megyecímeres történelmi zászlót.
Az államalapításra emlékezett a város és a megye


Veres András celebrálta az ünnepi szentmisét Szent István király szobránál, ahol a megyés püspök a hagyományok szerint megáldotta az új kenyeret, amit szétosztottak a szombathelyiek között.

A püspöki szentmise után katonai tiszteletadással felvonták az országzászlót az első keresztény magyar király szobránál. A megemlékezésen néptáncosok, a városi fúvószenekar és a Bolyai iskola diákjai adtak műsort és a résztvevőknek.

A megemlékezésen elhelyezték a megemlékezés koszorúit Szent István szobornál, majd dr. Ipkovich György polgármester mondott ünnepi beszédet.

Dr. Ipkovich György - polgármester
"Augusztus 20-a igazi ünnep. Története épp oly hányattatott, mint a nemzeté, amely ünnepel. I.István uralkodása idején augusztus 15-én Nagyboldogasszony napján hívta össze Fehérvár a királyi tanácsot. Ekkor tartották az úgynevezett törvénynapokat, később Szent László király hozott döntést az ünnepről, áttették augusztus 20-ra."

A Vas Megyei Önkormányzat a Vasi Múzeumfaluban tartotta augusztus 20-ai ünnepségét, amely az "Ezer éves Vas megye" egy éves programsorozatának része volt. A többszáz fős rendezvényen részt vettek a megye településeinek polgármesterei és képviselői, akik az ezeréves hagyománnyal rendelkező magyar megyerendszert is ünnepelték. A múzeumfalu újabb növényekkel bővült, ugyanis elültették a "Megye Életfáját", valamint az "Elszármazottak, a Határon túliak emlékfáját." A kulturális műsorok mellett bemutatták a megyének adományozott és az évfordulóra restaurált 17. századi megyecímeres történelmi zászlót.