Hírek

Az 56-os Nemzeti Párt és az 56-os Magyar Nemzetőrség közleménye

2010. március 26., 12:06
Az 56-os Nemzeti Párt és az 56-os Magyar Nemzetőrség a március 24-i Híradóban megjelent 56-os emlékművel kapcsolatban az alábbi közleményt adta ki:

"Tény, hogy a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata három évvel ezelőtt az 56-os Nemzeti Párt és az 56-os Magyar Nemzetőrség kérésére 2 millió forint egyszeri támogatást adott a kommunista időkben kivégzett és az 56-os szabadságharcban hősi halált halt bajtársak síremlékének elkészítésére, tehát a 2 millió forinttal nem a Polgármesteri Hivatal, hanem a jelzett szervezetek rendelkeznek.

A város főépítésze közvetítésével megjelent a jogosultnál Veres Gábor magát szobrászművésznek valló középiskolai tanár és bemutatott egy makettet az emlékmű megvalósítására. A terv szerint, amelyet nagysietve Kutnyánszki László főépítész, közvetítő egyszemélyben zsűriztetett, két lábon álló 125x250 cm vastag vaslemezt tartalmazott, melyen két tüzészségi belövés látható 1956 felírással.

Ez az emlékmű megfelelhet 1956 emlékének, de nem felelt meg a célnak, hogy a kivégzettek és hősi halált haltak emlékének maradandó emlékművet alkossanak, ezért a javaslatot nem fogadtuk el és közöltük, hogy mivel a célnak nem felel meg és egyébként meg nem valósítható, térítést sem adunk.

Mindezek után 2010. március 23-án megkísérelték az átlövést, ami bizonyította a megvalósíthatatlanságot.

Az 56-os szervezetek Veres Gábornak megbízást nem adtak és kötelezettséget vele szemben nem vállaltak, így jogtalanul hivatkozott arra, hogy 56-os emlékművet létesít.

Természetes megmásíthatatlan álláspontunk, hogy a Polgármesteri Hivatal saját nevében és felelősségére azt tesz, amit akar, kivéve, hogy nem használhatja fel hőseink nevét szeméttelep és rozsdatemető népszerűsítésére, ezennel tiltakozást jelentünk be, hogy esetleges általunk el nem fogadott létesítményen hozzájárulásunk nélkül hőseink nevét használják."

Szombathely, 2010. március 25.
dr. v.l. Csorba Boldizsár
elnök, megyei parancsnok

56-os Nemzeti Párt
56-os Magyar Nemzetőrség