Hírek

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójára emlékezett a város

2024. március 18., 19:35

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójára emlékezett a város március 15.-én. A Petőfi Sándor- és a Horváth Boldizsár-szobornál koszorúzással, a Március 15. téren az országzászló felvonásával, a Múzeumparkban műsorral ünnepelték a forradalom hőseit.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójára emlékezett a város

Gyerekek saját készítésű nemzetiszín zászlói lobogtak a Petőfi Sándor-szobor körül. A hagyományoknak megfelelően itt kezdődött a városi ünnepségsorozat március 15.-én.

“Korán reggel volt, borús, esős idő.”

Koszorút helyeztek el a szombathelyi önkormányzat, a Vas Vármegyei Kormányhivatal, az Éljen Szombathely Egyesület és a Fidesz szombathelyi szervezetének vezetői.

Az ünnepség a Március 15. téren folytatódott. Szombathely Város Fúvószenekara és a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjainak közreműködésével a Himnusz hangjaira felvonták az országzászlót. A Bolyai Gimnázium diákjai verssel és néptánccal köszöntötték az ünnepet.

Majd az ünneplők átvonultak a Savaria Múzeum parkjába. A szép napos időben kisebb tömeg gyűlt össze, sok kisgyermekes család is kilátogatott a megemlékezésre.

"Le a cenzúrával, megyünk Landerer nyomda."

A műsort az Energy Dance flashmobja indította, majd Nemény András mondott ünnepi beszédet a múzeum lépcsőjén. Úgy fogalmazott: 1848-ban bátor fiatalok újraírták a magyarság jövőjét. A legkülönbözőbb helyekről jöttek, de közös volt bennük, hogy mindannyian szerették és jobbá akarták tenni hazájukat. Március 15. a magyarok egymásra találásának ünnepe.

Nemény András - polgármester

"A legtisztább magyar forradalmat lehet tudományosan kutatni, fel lehet tárni az oda vezető okokat, az események sorsszerűségét, de nem ezzel kerülünk közelebb hozzá. 1848. március 15.-ét nem érteni, hanem érezni kell. És ha érezzük, része az életünknek. Benne lesz a döntéseinkben, hogyan neveljük a gyermekeinket, hogyan viszonyulunk a rászorulókhoz. Hogyan teremtünk valódi közösséget egy iskolában, egy városban, egy országban."

A polgármester hangsúlyozta: olyan várost képzel el, ahol a közösség együtt viszi a terheket és együtt éli meg a sikereket. A beszédet követően gyerekek lepték el a lépcső előtti füves területet, hogy letűzzék a földbe kis piros-fehér-zöld lobogóikat. Ezek adták a díszletet az ünnepi műsorhoz.

"Hidegen fújnak a szelek, azok nem jót jelentenek."

Az Ungaresca Táncegyüttes és a Mesebolt Bábszínház összeállítása megidézte a 176 évvel ezelőtti március hangulatát.

"Azok a lányok és fiúk egyszer félbevágták az egész világot, és nem féltek, hogy belezuhannak."

A megemlékezés-sorozat Horváth Boldizsár szobránál ért véget. A jogtudós politikus 1848 márciusában a város jegyzőjeként maga fogalmazta meg a polgári átalakulás vezérelveit tartalmazó szombathelyi 16 pontot. Az önkormányzat és a kormányhivatal vezetői, pártok, társadalmi szervezetek képviselői helyeztek el koszorút a talapzatnál.