Hírek

Autómentes nap

2018. szeptember 24., 13:58

A környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése a célja az autómentes napnak. Ez alkalomból múltidéző bringatúrával, buszszimulátrral és falmászással is várták az érdeklődőket a Rákóczi Ferenc utcában.

Autómentes nap

A 20-as, 30-as évek ruháiba öltözve tettek egy kört a múltidéző bringatúra résztvevői a városban. Ők harmadik alkalommal csatlakoztak az autómentes naphoz.

Szőke Diána
„Nagyon szeretek kerékpározni, illetve még táncolni is. Swinget táncolok és nagyon örültem, mikor láttam erről a rendezvényről, mivel stílusban a 20-as évek világát idézi meg ez a kerékpártúra. Hála Istennek jó időnk volt. Bíztam benne, hogy addigra eláll az eső. Nagyon jól éreztük magunkat.”

Pintérné Gőcze Gabriella
„Mindig nagyon jól érezzük magunkat és egyre többen csatlakoznak hozzánk. Nagyon örülünk neki. A környezettudatos kerékpározásra hívjuk fel a figyelmet. Minden nap kerékpárral járok dolgozni, most már lassan negyven éve. Nagyon szeretek kerékpározni”

Az eső miatt a szabadtérre tervezett programok jó része elmaradt, de a buszszimulátort, a  minigolfot és a falmászást kipróbálhatták az érdeklődők.

Takács Zente
„Nagyon jó volt. Majdnem nem sikerült oda felmennem. Nem kell más, csak egy biztosítás”

Európában több mint másfél évtizede rendeznek mobilitási hetet a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítésére. Szombathely harmadik alkalommal csatlakozott a rendezvénysorozathoz.

Briski Judit - szervező
„Mondhatom azt, hogy az egész várost szerettük volna, minden korosztályt. Pontosan ez miatt történt, hogy a Csónakázó-tó szigetén nem csak kicsiknek, hanem az idősebbeknek is próbáltunk, nordic walking volt például, ami azt hiszem, hogy az idősebbeknek is egy olyan sportág, amit érdemes elkezdeni”

A Bartók-teremben zenés, táncos produkciók váltották egymást. Koczka Tibor alpolgármester köszöntőjében a mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet.

„az egész hét arról szól, hogy hogyan lehet a városunkban máshogy közlekedni, felhívjuk a testedzésre a figyelmet és a különböző alternatív közlekedési módokra, és nem utolsósorban ezzel persze a környezetvédelemre is.”

Megtartották a távhő által meghirdetett „Zöldülj velünk kerékpárral” fotópályázat eredményhirdetését is. A nyertes, Kalmár Csenge egy új rollert kapott.