Hírek

Augusztus 20. városi ünnepség

2023. augusztus 21., 18:00

A szentistváni értékek a legnehezebb időszakokon is átsegítettek minket. Mindazok, akik az istváni utat járják, a lényeget tekintve azonosak: sorsközösségben élnek, mondta beszédében Nemény András polgármester az államalapítás ünnepén, augusztus 20.-án a Szent István-szobornál.

Augusztus 20. városi ünnepség

A Kálvária alatt, Szent István szobránál gyűltek össze az ünneplők augusztus 20.-án.

A Himnusz hangjaira a 11-es huszár hagyományőrzők felvonták a nemzeti lobogót, majd ünnepi műsor következett.

"Kenyér vagyok, mindennapi kenyér."

Részlet hangzott el a 40 éve bemutatott István, a király rockoperából is.

"Mondd, mennyit ér, ki téged szívéből követne?"

Legnagyobb történelmi eseményünket, az államalapítást ünnepeljük augusztus 20-án. István Európát, a nyitást, a kereszténységet és a jövőt választotta, ezer év után is köszönettel tartozunk ezért - mondta ünnepi beszédében Nemény András. Sikerült neki mindaz, amiért küzdött: közös nyelvünk, kultúránk van.

Nemény András - polgármester
"Ő egyszerre volt cölöp és iránytű. Mélybe levert erkölcsi igazodási pont, és útmutatás a mindig változó világ kihívásaihoz. A világ most is változásban van. Stabil erkölcsi alapok és iránymutatás nélkül elvesznénk. De nemcsak értenünk kell Szent István üzenetét, tennünk is kell a megvalósulásért a mindennapokban. Mindenkinek a saját területén: kormánynak, városvezetésnek, és mindkettő ellenzékének egyaránt."

A város és a kormányhivatal vezetői, pártok, társadalmi szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a szobornál, majd Nemény András polgármester és Fazakas Márton csornai premontrei apát közösen megszegte az új kenyeret.