Hírek

Átalakuló agrárszakképzés

2014. december 04., 16:17

Ma már a hiányszakmák közé tartozik a mezőgazdasági gépész, mert az itt szerzett tudás más területeken is kamatoztatható. A tangazdaságok támogatásával és a duális képzési forma bevezetésével erősítené a Földművelésügyi Minisztérium az agrárszakképzést.

Átalakuló agrárszakképzés

A különböző mezőgazdasági gépek felépítéséről tanulnak a vépi mezőgazdasági szakképző iskola diákjai. A térségből, így Szombathelyről is sokan járnak ide, hogy kézzel fogható, a jövőben hasznosítható tudást szerezzenek.

Bödei Gábor - tanuló
„Azért gondoltam főként, hogy ide jövök, mert talán, mint gépészmérnök nem azt tekintem elsődlegesnek, hogy ki tud rajzolni, hanem akinek nagyobb a szakmai rátekintése, tehát aki kicsit jobban ért a szakmai részéhez.”

Iskolai keretek között jelenleg arra nincs lehetőség, hogy a legmodernebb traktorokat, erő-és munkagépeket is megismerjék, kipróbálhassák a tanulók. Ezen segíthet, hogy a kormány az agrárszakképzésben is tervezi a duális szakképzés bevezetését. A szakma sajátosságaiból adódóan ez nem működhet minden területen egyformán, de a gépész- és mezőgazdasági gépész szakmák oktatásánál különösen hasznos lehet.

Hollósi Éva – igazgató, Vép Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
„A tangazdaságunk fejlesztése is abba az irányba megy el, hogy minél több modernebb szakmai ismeretet tanuljanak a diákjaink, de emellett elengedhetetlen, hogy külső gyakorlati helyekre kihelyezzük a diákjainkat.”

Uniós források felhasználásával korszerűsítenék a szakképző intézmények gép- és eszközparkját, infrastruktúráját, a tangazdaságokat pedig olyan látogatható "mintagazdaságokká" fejlesztik, amelyek segíthetik a mezőgazdasági szakmák iránt érdeklődő fiatalokat a pályaválasztásban.

Román István – helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
„Azok a gyerekek, akik mezőgazdasági gépészként végeznek, nagy eséllyel kapnak munkát. Ennek az az az ok, hogy más iparágak területén is szívesen látják azokat a gyerekeket, akik egy-egy agrárszakképző iskolában szereznek valamiféle gépész képzettséget.”

A szaktárca az elmúlt évben a meglévő 17 mezőgazdasági szakképző intézménye mellé további 47 működtetését vette át, ahol összesen több mint 24 ezer diák tanul. A teljes szakképzési hálózat költségvetése évente 16,2 milliárd forint, amit az intézmények 5,5 milliárd forint saját bevétellel egészítenek ki.