Hírek

Átadták az új térfigyelő kamerarendszert a Fő téren

2014. szeptember 19., 15:27

A rendszer feladata a szabálysértések és bűncselekmények észlelése és az adott helyszínen történő intézkedések végrehajtása.

Átadták az új térfigyelő kamerarendszert a Fő téren

A közgyűlés döntésének megfelelően lecserélték a régi, mára elavult Fő téri kamerákat, és további új kamerákat helyeztek el a város frekventált területein. A közterület-felügyeletnél napi 24 órában működik az ügyeleti szolgálat, ami folyamatosan figyelemmel kíséri a térfigyelő kamerák képeit.

Horváth Csaba – elnök, Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság
„Szombathely Megyei Jogú Város térfigyelő kamerarendszerének egy újabb fejlesztésére került sor, amikor egyrészt korszerűsödött a kamerarendszer, másrészt új helyszínekkel is bővült Szombathely közbiztonsága és közrendjének megőrzése érdekében.”

Hende Csaba honvédelmi miniszter kiemelte, hogy Szombathely országos viszonylatban a legbiztonságosabb települések közé tartozik.

Hende Csaba – honvédelmi miniszter
“Vas megye és Szombathely az országos összehasonlításban a legjobb helyzetben van az ismertté vált bűncselekmények tekintetében, ez azonban természetesen nem vigasztalja azt, aki az amúgy kedvező statisztika alanyává válik, mondjuk korábban itt a Fő téren elemelték a pénztárcáját vagy éppenséggel erőszakoskodtak vele.”

A kamerák folyamatosan rögzítenek képeket. Ezeket a felvételeket 8 napig tárolja a rendszer.

Puskás Tivadar beszédében azt hangsúlyozta, hogy egy város életében kulcsfontosságú, hogy biztonságos legyen.

Puskás Tivadar - polgármester
„Ez nem ennyire passzív és utánkövető rendszer, amit itt átadtunk Szombathely frekventált helyein. A kamera mellé tartozik egy hangszóró is és a hangszórón a kamera képét figyelő szolgálatban lévő közterületfelügyelők kiszólhatnak.”

Ez azt jelenti, hogy figyelmeztethetik a hangszórókon keresztül a szabálysértő embereket. A gyors reagálású egység a térfigyelő kamerák felvételei alapján napjainkig több mint 200 alkalommal vonult ki. Ezek során figyelmeztetésre, helyszíni bírság kiszabására, feljelentésre, valamint a rendőrségen előállításra került sor.