Hírek

Átadták a megszépült evangélikus templomot

2015. augusztus 10., 19:58

A felújított épületben a szerkezeti korszerűsítések mellett a homlokzat színezését és a tetőszerkezet cseréjét is elvégezték. A templom kerítésének áthelyezésével egy közösségi teret alakítottak ki, amely várhatóan a városlakók közkedvelt helye lesz.

Átadták a megszépült evangélikus templomot

Új arculatot öltött a szombathelyi evangélikus templom és környezete. A régi, szürke, megkopott falakat lefestették és az elhasználódott nyílászárokat is kicserélték. Komoly problémát okozott a tetőszerkezet beázása, ez is tatarozásra szorult. Mindez az Integrált Városfejlesztési Stratégia második ütemében valósult meg.

Puskás Tivadar – polgármester
„Ennek a programnak a célja az volt, hogy a különböző területek, városok, települések igyekeznek 1-1 egységben fejleszteni a saját környezetüket.”

A projekt keretében felújították az Óperint utcai 18. szám alatti épületet és megépítették az Óperint – Kálvária utcai kereszteződésben azt a körforgalmat, amely várhatóan biztonságosabbá teszi a forgalmas csomópontban a közlekedést.

Hende Csaba – honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő
„Épp elégszer bosszankodtam a többi szombathelyivel együtt az itteni lehetetlen kereszteződés forgalmi viszonyain, hogy itt gyakorlatilag az Óperint utcából jövő a Kálvária utcába – lánykori nevén Zsirai Lajos utca, mi régi szombathelyiek így is ismerjük – egyszerűen lehetetlen volt átjutni.”

Az ünnepi köszöntőket követően átadták az evangélikus egyházközség megszépült templomát. Az építmény felújítása és környezetének átépítése közel 50 millió forintból valósult meg.

Gregersen-Labossa György – evangélikus lelkész
„Azt hiszem ennél nincs szebb példája annak, hogy az egyházközség kezdettől fogva azon dolgozott, hogy egy nyitott tér legyen a templom előtt, aminek nagyon örülünk, mert ez kicsit kifejezi gyülekezetünknek a városban való szerepét. Azt a nyitottságot, amivel részt veszünk nemcsak a magunk életében, a templomon belül, hanem a városban a közjóért.”

Az evangélikus lelkész hozzátette: továbbra is bízik az egyházközség és a város sikeres együttműködésében. Kiemelte többek között azt is, hogy 2017-ben, a reformáció 500 éves évfordulóján emlékművet szeretnének állítani az új téren.