Hírek

Átadták a Gyermek Fájdalomkezelő Ambulanciát a Markusovszky-kórház 11-es Huszár úti telephelyén

2024. március 06., 11:42

Átadták a Gyermek Fájdalomkezelő Ambulanciát a Markusovszky-kórház 11-es Huszár úti telephelyén. Szervi okok nélküli, krónikus fájdalomtól szenvedő gyerekek és családjaik részesülhetnek itt komplex kezelésben a jövő héttől. A mintát a Bethesda kórházból hozták a szakemberek.

Átadták a Gyermek Fájdalomkezelő Ambulanciát a Markusovszky-kórház 11-es Huszár úti telephelyén

Kényelmes kanapé, játékok, könyvek, színesceruzák - barátságos környezetet alakítottak ki a Gyermek Fájdalomkezelő Ambulancián a kórház Huszár úti telephelyén. Egy gyógyszercég és az Alpokalja Daganatos Gyermekekért Alapítvány jóvoltából, Újperinten élő családok segítségével valósult meg a beruházás. A mintát a Bethesda kórházból hozták, ahol már tíz éve német példa alapján működik a fájdalomkezelő centrum.

 

Major János - főorvos, Bethesda Kórház

"A tizenéves korosztályban minden 12. gyermeknek van fájdalma, mindennapos panasza, tízes skálán 5 fölötti erősségű, ami rontja az életminőségét."

A fájdalomkezelés kultúrája sokat változott az elmúlt időszakban: személyre szabott kezelés és érzékenyebb hozzáállás jellemző.

Velkey György -főigazgató, Bethesda Kórház

"Vegyük figyelembe az igényeket, a valódi igényeket. Mi kell a családoknak azon túl, hogy amit tudunk, végigcsináljuk. Mi az ő igazi problémájuk."

A krónikus fájdalom szervi ok nélküli. Bármely stresszfaktor előhozhatja.

Györke Eszter - adjunktus, Markusovszky Kórház

"Ami egy nagyon régi látásmód, hogy ez pszichés, nem is fáj neki, csak mondja, ez nem igaz. Hiába nincs szervi oka a fájdalomnak, ők ezt érzik és megélik. Mi miután organikusan kizárták a biológiai okokat, a pszichoszociális részt mérjük fel."

Például azt, hogy mennyit jár iskolába, van-e hobbija, mi a helyzet a barátokkal. A gyerek mellett az egész családdal elbeszélgetnek. A komplex kezelést, terápiát team munkában végzik az orvosok. Jövő héten kezdődik a rendelés, szerdánként fogadják a pácienseket.

Györke Eszter - adjunktus, Markusovszky Kórház

"Egy teljeskörű szervi kivizsgálás után juthatnak ide a gyerekek ... adunk időpontot a családoknak."

A beszélgetések nyomán tanácsokat, javaslatokat fogalmaznak meg a szakemberek, és ha sikerül ezeket betartani, már három hónap után látványos lehet az eredmény.