Hírek

Arborétumfejlesztés Kámonban

2010. április 15., 17:57
Talán már a nyáron megkezdődhet a Kámoni Arborétum rekonstukciója. A közbeszerzési eljárás lezárása után mintegy félmilliárd forintból újítják meg a növényzetet, de építenek például parkolókat és egy oktatóközpontot is.
Arborétumfejlesztés Kámonban

Az esős idő a látogatókat ugyan ma elrisztotta a kámoni arborétumból, de a sajtó képviselőit nem. Nekik mutatták be a parkot, és vázolták fel, hogy milyen átalakuláson megy keresztül a következő időszakban a terület. Írott és elektronikus médiumok munkatársai, országos lapok rovatvezetői, szerkesztői jöttek el és tettek egy sétát az arborétumban.

Kölcsey Tamás, rovatvezető
"Megmondom őszintén, kellemesen csalódtam. Azt hittem, hogy egy ősvadonnal fogok találkozni, de, hogy körülnéztem elég rendezett itt minden. Úgyhogy elég nehéz lesz látványos eredményeket elérni, mert már maga ez a park, arborétum egész jó állapotban van."

Pedig a rendszerváltás óta nem sok pénz jutott a kert rendezésére, megtisztítására, mondja Csuka István. Ezért is lehet, hogy elgyomosodott a terület és inváziós fajok terjedtek el.

Sokkal látványosabbá szeretnék tenni az arborétumot  - mondja az intézmény vezetője. Olyan növényeket telepítenek majd, ami jobban felkelti a látogatók érdeklődését. De ahol szükség lesz rá, ott például tiszafákat, égereket vágnak ki. 

Csuka István, arborétum vezetője
"Arról van szó, hogy az egész arborétum így meg lesz tisztítva és újra lesz telepítve. Nem teljesen, hanem pótolva lesznek azok a növények, amelyek eddig elpusztultak vagy újakat is telepítünk, hogy a faj gazdagságot is növeljük."

Félmilliárd forint áll Szombathely, illetve az arborétumot üzemeltető Erdészeti Tudományos Intézet rendelkezésre a növénykert fejlesztésére. Nemcsak a növényzet újul meg, építenek parkolókat és  egy oktató-és látogatóközpontot is. Azt szeretnék, ha ezáltal sokkal többen látogatnának el az arborétumba. Jelenleg évente 10 ezren tesznek itt hosszabb-rövidebb sétát. A cél az, hogy ezt a látogatói számot megduplázzák.