Hírek

Aradi 13

2016. október 06., 17:16

A 13 aradi vértanú kivégzésének 167. évfordulóján megemlékezéseket tartottak országszerte. A város és a megye vezetői gróf Batthyány Lajos szobránál koszorúztak, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban felavatták Lázár Vilmos domborművét.

Aradi 13

Szemerkélő esőben, rövid ünnepség keretében koszorúzták meg az első felelős magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos szobrát a kormányhivatal, a megyei közgyűlés és a szombathelyi önkormányzat vezetői. A vértanú miniszterelnököt október 6-án, Pesten végezték ki.

Fuvolajátékkal és a Himnusz hangjaival kezdődött a Bolyai-iskola és a Művészeti Szakgimnázium közös megemlékezése a nemzeti gyásznapon. A 9.C osztályosok elevenítették fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 halálra ítélt tábornokának életrajzát, a kivégzés előtti óráit, utolsó szavait.

"Beengedték Damjanich, Lahner és gróf Vécsey feleségét, hogy rövid búcsút vegyenek férjeiktől."

A mártírok tiszteletére a diákok LED-mécsest helyeztek el a gyászlobogó körül. Az emlékező műsort hagyományosan az egyik kilencedik osztály állítja össze. A közös munka összekovácsolja az új közösséget, és múltunk nagyjainak jelentőségét is tudatosítja bennük.

Papp Tibor - igazgató, Bolyai-iskola
"Nem lehet eléggé hangsúlyozni a nemezettudatot, különösen napjainkban. Ennek egyik fontos eleme az ok. 6. méltó megünneplése."

A két iskola Károly Frigyes korábbi bolyais igazgató kezdeményezésére hat éve emlékezik együtt az aradi vértanúkra.

Rápli Róbert - igazgató, Művészeti Szakgimnázium
"Nagyon szép hagyomány, hogy minden évben itt vagyunk, és együtt emlékezünk az aradi vértanúkra, és ennek kapcsán mindig az egyik végzős, és legtehetségesebb szobrász tanulónk domborművét avatjuk."

Idén a hatodik domborművet avatták a Bolyai-iskola udvarán álló emlékfalon. Lázár Vilmos portréját ezúttal is a művészeti gimnázium végzős tanulója készítette el régi fotó és rajzok alapján.

Kiss Kornélia
"Ez volt a vizsgamunkám, fél évet kaptunk rá tervezéssel, kivitelezéssel együtt. Múlt év januártól júniusig készült."

A két iskola diákjai virágot és koszorút helyeztek el az emlékfalnál.