Hírek

Április elsejétől ingyenesen utazhatnak a Blaguss helyi járatain a 16 év alatti fiatalok

2024. március 14., 11:40

Április elsejétől ingyenesen utazhatnak a Blaguss helyi járatain a 16 év alatti szombathelyi fiatalok. A kedvezményről a februári közgyűlés döntött. A támogatott közösségi közlekedési bérletet már lehet igényelni a Polgármesteri Hivatalban.

Április elsejétől ingyenesen utazhatnak a Blaguss helyi járatain a 16 év alatti fiatalok

Két éve váltott szolgáltatót az önkormányzat, azóta komoly minőségi változáson ment át a helyi közösségi közlekedés. A városvezetés célja, hogy minél többen vegyék igénybe a tömegközlekedést, hiszen ezáltal csökken a zsúfoltság az utakon, és tisztább lesz a levegő. A 16 éven aluliak kedvezményéről szóló döntés is ezt a törekvést szolgálja, és egyúttal a családokat is támogatja.

Nemény András - polgármester

"A legtöbb városban egyáltalán nincs ilyen kedvezény. Ahol van, néhány megyei jogú városban és Budapesten vezették be, ott 14 év a korhatár. Mi azt gondoltuk, 16 évet még elbír a költségvetés. Ha látjuk a forgalmi adatokat, dönthetünk úgy, hogy tovább bővítjük, vagy megmaradunk a 16 éves korhatárnál."

Szombathelyi állandó lakcímmel rendelkező 6-16 év közötti fiatal jogosult a kedvezményre, ez a városnak havonta 14,7 millió, évente 176,8 millió forintjába kerülhet majd. A kedvezményt a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán papír alapon, vagy elektronikusan lehet igényelni március 4. óta folyamatosan. Eddig közel 200-an éltek a lehetőséggel.

"Március utolsó hetében és április második hetében 8-án és 9-én is teljes nyitva tartással várjuk utasainkat."

A bérletváltás időszakában várható nagyobb érdeklődés, ezért a szolgáltató rendkívüli nyitva tartással készül az Éhen Gyula téri pénztárban, a kedvezményes bérleteket ugyanis csak itt lehet majd átvenni a diákigazolvány felmutatásával.

Tóth Gergely - kirendeltségvezető, Blaguss Agora

"Szeretnénk ösztönözni a szombathelyi diákokat a közösségi közlekedés használatára. Körülbelül fél éve gondolkodunk a városvezetéssel együtt azon, hogy ezt milyen módon tudjuk megtenni. Ez a javaslat készen áll arra, hogy április elsejétől bevezetésre kerüljön, természetesen készülünk többlet kapacitással az esetlegesen megnövekvő utasszámra."

A Blaguss honlapján olvasható egy összefoglaló a támogatott diákbérletekkel kapcsolatos gyakori kérdésekről. Minden jogosultat arra biztatnak, hogy éljen a lehetőséggel.