Hírek

Ápolók fája

2021. május 13., 14:24

Szokatlan helyszínen és szokatlan módon ünnepelte az Ápolók Nemzetközi Napját idén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete. A Jeli Arborétum mellett gyógyító hatású hársfát ültettek, pihenést, kikapcsolódást biztosító padot és emléktáblát állítottak azok tiszteletére, akiknek a munkája emberéletekben mérhető.

 

Ápolók fája

Az ápolók nemzetközi napját ünnepli a betegellátásban dolgozó egészségügyi szakma május 12-én.

1965-től ünneplik ezen napon az egészségügyben dolgozókat világszerte. 1820-ban született az olasz származású angol ápolónő, Florence Nightingale, aki céltudatosságával és elkötelezettségével vált példaképpé. A krími háború sebesültjeit ellátó kórházakban szigorú következetességgel javította a higiéniát, így a halálozás 42 %-ról 2 % körülire csökkent. Nevéhez fűződik az ápolás reformja és a modern nővérképzés elindítása. Születésnapján, május 12-én előtte és az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegtek az Ápolók Nemzetközi Napján.

Szabó Péterné – elnök, MESZK Vas Megyei Szervezete
„A mindennapokban a kórházakban nagyon erős és kemény munkát kell, hogy végezzenek a szakdolgozók, és azt gondolom, ezt a médián keresztül abszolút tapasztalja a lakosság, az emberek, és nagy szükség van az ő támogatásukra mindenféle szempontból.”

Az ünnepségen V. Németh Zsolt miniszteri biztos arról beszélt, hogy a járványhelyzetben felértékelődött az ápolói hivatás. A ma élők korábban nem tapasztaltak még ilyen vészterhes, korlátozásokkal teli időszakot. Sokan tapssal, ablakba helyezett szívekkel, pizzával fejezték ki hálájukat az egészségügyi frontvonalban dolgozók felé. Most azzal segíthetünk a legtöbbet, ha levesszük róluk a terhet, és beoltatjuk magunkat. Majthényi László megyei közgyűlési elnök kiemelte, hogy aki fát ültet, bízik a jövőben. A most földbe került kislevelű hárs pedig a gyógyító erő szimbóluma is, kérgében, virágában orvosságok alapanyagául szolgáló hatóanyag van.

Szabó Péterné – elnök, MESZK Vas Megyei Szervezete
„A hársfa mindenképpen az élet fája, ez egyrészt egy szimbólum, amiért a hársfát választottuk, illetve a virága, illetve a méhek által gyűjtött méz gyógyító hatással bír. Azt gondolom, hogy ez a mi területünket abszolút segíti.”

Az Európa legszebb arborétumaként számon tartott Jeli Varázskert tőszomszédságában ültették el a kislevelű hársfát, mellé emléktáblát, és egy pihenésre, kikapcsolódásra lehetőséget adó padot is állítottak az ápolók és egészségügyi dolgozók tiszteletére. Az avatáson megemlékeztek azokról is, akik a járvány miatt veszítették életüket.